Підозрюваний у хуліганстві під ОП Сорд сидітиме під домашнім арештом (фото)

Владиславу Сорду закидають биття шибок в будівлі Офісу президента
Ексклюзив
Підозрюваний у хуліганстві під ОП Сорд сидітиме під домашнім арештом (фото)
Влад Сорд (Фото: Парламент. UA)
23 Березня 2021, 16:06
читать на русском

Печерський суд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт Владислава Гранецького-Стафійчука (Сорда), який, на думку поліції, бив шибки під час акції на підтримку активіста Сергія Стерненка 20 березня.

Про це передає кореспондент Парламент.UA з -під стін Печерського суду.

Обрання запобіжного заходу Владу Сорду (Фото: Парламент.UA)

Прокурор просив для підозрюваного  цілодобовий домашній арешт. Він наголошував на тому, що злочин, який інкримінують Сорду передбачає до 7 років позбавлення волі, а також є ризики тиску на свідків та знищення речових доказів, зокрема відео і листування. Обвинувачення наполягало на тому, що Сорд прийшов на акцію зі складеним ножем, а згодом розбив скло в дверях Офісу президента.

Обрання запобіжного заходу Владу Сорду (Фото: Парламент.UA)

Адвокат підозрюваного Дмитро Мащурок просив суд повністю відмовити у задоволенні клопотання. Він зазначав, що термін обрання запобіжного заходу вже сплив, а також те, що Сорд не може впливати на свідків, оскільки усі вони поліціянти, а також на експертну установу, яка проводить експертизу ножа, оскільки вона підконтрольна МВС.

Адвокати заявили, що будуть оскаржувати рішення суду. Також адвокат уточнив, що при затриманні в сумці у активіста було знайдено ніж, тому йому інкримінують спробу нанесення тілесних ушкоджень.

Обрання запобіжного заходу Владу Сорду (Фото: Парламент.UA)

Своєю чергою Сорд не сказав, чи бив він шибки, пославшись на рекомендації адвоката. Проте він підтвердив, що був на акції, оскільки вимагає реформування судової системи. Також Сорд зазначив, що не планує переховуватися, оскільки він публічна людина — письменник.

Обрання запобіжного заходу Владу Сорду (Фото: Парламент.UA)

Під час судового засідання під стінами суду Сорда прийшли підтримати його однодумці, які читали вірші поета. Одразу після засідання Сорд звернувся до активістів, показавши шрами на руках, які він назвав символом протесту і сказав, що скоро порізи можуть стати трендом у вигляді татуювань. Також Сорд розповів, що при затриманні у машині поліції була маленька фігурка беркута.

Висновки із ситуації робіть самі, - підкреслив Сорд.


Контекст. 20 березня під стінами Офісу президента на вулиці Банковій у Києві відбулася чергова акція протесту у підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка. Протестувальники побили вікна та двері будівлі ОП, закинули усередину димову шашку та фаєри.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко відреагував на суботню акцію протесту під будівлею Офісу президента. За його словами, "план провокаторів по кровопролиттю в центрі Києва був зірваний". Геращенко назвав акцію протесту "вакханалією брутального, замовного насильства", а активістів, які підтримують Стерненка нацистами і скінхедами.

Читайте також

Під час акції поліція затримала одного з учасників Владислава Сорда (Стафійчука), ветерана 93 ОМБР. Біля Печерського відділку поліції, де його утримували, сталися сутички між правоохоронцями та прихильниками Стерненка.

Друг Стерненка Роман Ратушний заявив, що Стафійчук був "мирним учасником акції" під ОП. Також він запевняє, що учасники акції біля Офісу президента не планували бити вікна будівлі, а зробили це "поліцейські провокатори".

Своєю чергою прихильники Стерненка заявили про плани повернутися на Банкову з протестом, коли справу розглядатиме апеляційний суд. Точної дати засідання поки немає.