Підробка ПЛР-тестів: серед клієнтів зловмисників були хворі на COVID-19

Кожна підроблена довідка коштувала 800 гривень
Підробка ПЛР-тестів: серед клієнтів зловмисників були хворі на COVID-19
ПЛР-тестування на коронавірус (Фото з відкритих джерел)
9 Вересня 2021, 22:34

Служба безпеки України викрила схему підробки результатів ПЛР-тестів на Харківщині, серед клієнтів зловмисників були й ті, хто мали позитивний результат на COVID-19.

Про це повідомили в СБУ.

Махінації зловмисників дозволяли вносити недостовірну інформацію у медичну систему ЕСОЗ, дані з якої потрапляли у додаток "Вдома", що знімало обмеження на самоізоляцію, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що організаторами схеми були працівники однієї з приватних лабораторій та представниками туристичного агентства. Туроператор пропонував фейкові довідки громадянам, які планували виїхати за кордон або вже повернулися, аби не сидіти на самоізоляції.

У свою чергу довідки видавали без проведення обстеження пацієнта та відбору матеріалів для дослідження, тому інфікована людина могла також отримати негативний результат тестування. Схема існувала з початку 2020 року. Щомісяця видавали близько тисячі довідок, вартість кожної - 800 гривень.

Нагадаємо, у Тернополі викрито схему виготовлення фальшивих довідок з результатами ПЛР-тестів на COVID-19 для виїзду за кордон.

Читайте також