Пільги для багатодітних родин: хто може їх отримати

Статус багатодітної сім'ї має підтверджуватися відповідним посвідченням
Пільги для багатодітних родин: хто може їх отримати
Діти (Фото: pexels)
7 Квітня 2023, 12:31
читать на русском

Попри війну, в Україні продовжують виплачувати пенсії та інші соцвиплати. На державному рівні в країні передбачені пільги для найбільш незахищених категорій громадян. До таких відносяться і багатодітні сім’ї.

У Мінсоцполітики пояснили, на які пільги можуть претендувати багатодітні родини.

Хто належить до категорії багатодітних сімей

В Україні багатодітною вважається сім’я, в якій подружжя перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються на денній формі навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, – до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Статус багатодітної сім'ї має підтверджуватися відповідним посвідченням.

Пільги для багатодітних сімей

В Україні багатодітні сім'ї можуть отримати такі пільги:

  • 50% знижка на оплату за користування житлом (квартплата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метрів загальної площі житла на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні  (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю);
  • 50% знижка на оплату за користування комунальними послугами (газ, електроенергія та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством. Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення,  становить 21 кв. метра опалюваної площі на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку),  та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю;
  • 50%  знижка на вартість палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі, якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;
  • позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентська плата за  користування квартирним телефоном  встановлюється у розмірі 50% від затверджених тарифів.

У Мінсоцполітики пояснили, багатодітним сім'ям надають пільги щодо плати за користування житлом (квартплата), комунальними послугами та вартості палива, передбачені пунктами 1-3, незалежно від виду житла та форми власності на нього.

Нагадаємо, матері, що самостійно виховують дітей, мають право на фінансову допомогу від держави. Одинокою матір’ю вважають жінку, яка: не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини, або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері (тобто, зі слів матері); вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

Читайте також

1