Пиріжки з куркою та грибами: смачні рецепти

Приготування пиріжків вимагає вільного часу та певного кулінарного досвіду
Пиріжки з куркою та грибами: смачні рецепти
10 Листопада 2022, 22:48
читать на русском

Пиріжки з грибами і куркою по праву можуть стати улюбленим сімейним стравою: при невеликих тимчасових витратах (особливо якщо купити готове тісто) можна нагодувати свою сім’ю ситним та смачним обідом або вечерею, подавши з пиріжками свіжий м’ясний бульйон. Їх можна як спекти в духовці, так і посмажити на сковорідці. Це можуть бути дріжджові або листкові пиріжки з грибами і куркою. за бажанням в начинку можна додати нарубану зелень, свіжі ароматні трави і різні спеції. Пропонуємо розглянути кілька найбільш поширених рецептів.

Пиріжки в духовці

Інгредієнти:

  • соєвий соус (за бажанням) — одна чайна ложка;
  • печериці (або будь-які інші) — 350 грамів;
  • 1 ст. ложка цукру;
  • 50 грамів масла вершкового;
  • одна цибулина;
  • борошно — приблизно 400 грамів;
  • дріжджі — 10 грамів;
  • курка (філе) — 500 грамів;
  • молоко — 250 мл;
  • перець і сіль — до свого смаку.

Кількість порцій: 16-18 пиріжків.

Дріжджі найкраще додавати до тесту окремо. Це потрібно для того, щоб вийшло ідеальне тісто. Необхідно залити дріжджі теплим молоком (воно не повинно бути гарячим!), додати цукор, все добре перемішати і відкласти на час.

Поки настоюються дріжджі, потрібно розтопити і охолодити масло. Коли дріжджі будуть готові, до них потрібно додати просіяне борошно, масло і трохи солі.

Далі слід почати замішувати смачне і м’яке тісто. Для того, щоб пиріжки вийшли м’якими, вкрай важливо не переборщити з борошном. Коли тісто буде готове, слід накрити його рушником і поставити біля батареї або в інше тепле місце приблизно на годину. Цього часу цілком повинно вистачити для приготування начинки.

Для начинки потрібно спочатку помити і висушити курку, нарізати грудку невеликими кубиками. Потім її потрібно обсмажити на олії до повної готовності, додати сіль і перець до свого смаку.

Далі потрібно точно так само порізати і обсмажити гриби з цибулею на сковорідці, приправити на ваш смак. Потім додати гриби до курки і ретельно їх перемішати.

Як тільки тісто збільшиться в об’ємі, його необхідно розділити на 16-18 рівних частин. Потім потрібно розкачати в корж кожен шматочок, в серединку покласти трохи начинки.

Потім ретельно закріпити краї, щоб пиріжки в процесі випікання не розповзалися.

Коли всі пиріжки зліплені, саме час розігрівати духовку. Потім викласти пиріжки на деко, змащене рослинною олією, і дати їм постояти приблизно від 5 до 7 хвилин. За цей час духовка вже встигне розігрітися. Потрібно відправити отримані вироби в гарячу духовку і випікати до появи рум’яної скоринки.

Пиріжки на сковорідці

Інгредієнти:

  • печериці (або будь-які інші гриби) свіжі — 300 грамів;
  • соняшникова рафінована олія — 100 мл;
  • кип’ячена вода – один стакан;
  • пшеничне борошно — шість склянок;
  • чорний мелений перець — дві щіпки;
  • філе курки — 200 грамів;
  • сухі дріжджі – приблизно 25 грамів;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 1 чайна ложка солі;
  • ріпчаста цибуля — 1 штука.

Починати готувати ці смачні пиріжки потрібно з тіста. Воно буде дріжджове, опарне:

Спочатку необхідно з’єднати теплу воду, дріжджі, столову ложку пшеничного борошна і чайну ложку цукру. Потім все добре перемішати, поставити біля батареї або будь-яке інше тепле місце на пів години, щоб підійшла опара.

Після цього необхідно до опари додати одне яйце, чайну ложку солі, 60 мл рослинної олії і невелику кількість просіяного борошна.

Поступово вводити в суміш шість склянок борошна. Потім замісити тісто, щоб воно не прилипало до рук, але не було надто тугим.

Потім слід поставити готове тісто до батареї або в інше тепле місце на 45-60 хвилин. За цей час тісто має підійти і збільшитися в об’ємі вдвічі.

Поки тісто доходить, переходимо до приготування начинки для пиріжків.

Цибулю і гриби потрібно порізати невеликими кубиками.  Філе курки добре промити і теж порізати на невеликі кубики. Потім потрібно розігріти одну-дві столові ложки рослинної олії і обсмажити на ньому гриби і цибулю протягом п’яти-семи хвилин. Потім слід викласти до них філе курки і смажити разом близько п’яти-десяти хвилин, до повної готовності м’яса; потрібно посолити і поперчити майбутню начинку до свого смаку. Приготовану начинку необхідно остудити.

Потім потрібно дістати тісто і розділити його на однакові частини, розкачати їх і покласти начинку в центр. Необхідно максимально щільно (і бажано красиво) защипнути краї тіста, сформувавши акуратні пиріжки. Помастити сковороду олією і поступово викладати на неї швом вниз всі пиріжки. Після цього можна збити одне яйце і помазати ним пиріжки, щоб виходила рум’яна кірочка.

Смажити пиріжки з куркою і грибами необхідно до появи золотистої скоринки, періодично перевертаючи їх.

Читайте також