"Північний потік-2" може стати зброєю РФ проти енергетичної безпеки в Європі

США готова до різних сценаріїв санкцій щодо газопроводу
11 Вересня, 18:33

Газопровід "Північний потік-2" може стати зброєю РФ не тільки проти України, але і для енергетичної безпеки в Європі.

Про це повідомив старший радник Держдепу США з питань економічної безпеки Амос Хохштейн, передає "Дім".

Новий газопровід - це не економічний проект, а виразно геополітичний, - сказав Амос Хохштейн.

Також старший радник Держдепу США додав, що активно підтримувати Україну потрібно не лише на словах, але і в продовженні транзиту через нашу країну.

За його словами, США готові до різних сценаріїв санкцій щодо газопроводу, проте росіянам потрібно зрозуміти, що треба продовжувати транзит через Україну.

Нагадаємо, "Північний потік-2" - газопровід, що йде з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря в обхід Прибалтики і Польщі. Потужність газопроводу оцінюється в 55 млрд куб. м газу в рік. Будівництво планувалося завершити в цьому році.

США послідовно вводили санкції проти компаній - учасників проєкту, через що не менше 18 з них відмовилися брати участь в будівництві. У США розцінюють проєкт як "загрозу енергетичній безпеці" Європи.

У квітні Європейський парламент підтримав резолюцію, у якій закликав заблокувати будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" і відключити Росію від міжнародної системи передачі міжбанківських платежів SWIFT.

У липні США та Німеччина домовились про завершення будівництва газопроводу, опублікувавши спільну декларацію з обіцянками для України продовжити транзит російського газу через Україну після 2024 року.

Колишній співробітник ЦРУ, американський фахівець з кібербезпеки Пол Залакі вважає, що російський газопровід "Північний потік-2" в обхід України простимулює розвиток "зеленої" енергетики.

Читайте також наш матеріалРосійський газ в обхід України: про що домовились США та Німеччина 

Читайте також