Україна та Польща зі своїми союзниками протидіятимуть запуску "Північного потоку-2"

Голови МЗС України та Польщі ухвалили спільну заяву
Головне
Україна та Польща зі своїми союзниками протидіятимуть запуску "Північного потоку-2"
Північний потік-2 Фото: gazprom.ru
22 Липня 2021, 10:11
читать на русском

Україна та Польща працюватимуть разом зі своїми союзниками та партнерами над протидією запуску "Північного потоку - 2", допоки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи

Про це йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та міністра закордонних справ Польщі Збігнєва Рау.

У заяві зазначено, що рішення щодо будівництва "Північного потоку - 2", схвалене у 2015 році через лічені місяці після вторгнення Росії та незаконної анексії української території, створило політичну та безпекову кризу і кризу довіри в Європі.

Нині цю кризу значно поглиблює відмова від спроб зупинити запуск газогону. Таке рішення створило додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи загалом. Водночас воно збільшує можливості Росії чинити деструктивний вплив на безпекову ситуацію в Європі, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО та ЄС, - йдеться у документі.

У МЗС Польщі та України зазначають, що спроба відновити баланс безпеки в регіоні має враховувати можливі негативні ризики у трьох сферах: політичній, військовій та енергетичній. Вона має також бути демократичною, передбачати на етапі узгодження домовленості переговори з урядами країн, які найсильніше відчувають на собі негативні наслідки "Північного потоку - 2".

Ми закликаємо Сполучені Штати Америки та Німеччину адекватно поставитися до безпекової кризи в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є Росія. Україна та Польща працюватимуть разом зі своїми союзниками та партнерами над протидією запуску Північного потоку - 2, допоки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи, підтримки країн в їхніх прагненнях стати членами західних демократичних інституцій, мінімізації загроз миру та енергетичній безпеці, - йдеться у заяві.


Контекст. "Північний потік-2" - газопровід, що йде з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря в обхід Прибалтики і Польщі. Потужність газопроводу оцінюється в 55 млрд куб. м газу в рік. Будівництво планувалося завершити в цьому році.

США послідовно вводили санкції проти компаній - учасників проєкту, через що не менше 18 з них відмовилися брати участь в будівництві. У США розцінюють проєкт як "загрозу енергетичній безпеці" Європи.

У квітні Європейський парламент підтримав резолюцію, у якій закликав заблокувати будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" і відключити Росію від міжнародної системи передачі міжбанківських платежів SWIFT.

У липні США та Німеччина домовились про завершення будівництва газопроводу, опублікувавши спільну декларацію з обіцянками для України продовжити транзит російського газу через Україну після 2024 року.