Запуск "Північного потоку-2" може стимулювати до переходу на "зелену" енергетику

Київ має всі необхідні технології для цього
Ексклюзив
Запуск "Північного потоку-2" може стимулювати до переходу на "зелену" енергетику
“Зелена” енергетика. Фото: Freepik
28 Липня 2021, 15:00
читать на русском

Колишній співробітник ЦРУ, американський фахівець з кібербезпеки Пол Залакі вважає, що російський газопровід "Північний потік-2" в обхід України простимулює розвиток "зеленої" енергетики.

Про це ветеран ЦРУ сказав в ексклюзивному інтерв'ю Парламент.UA.

Однак найголовнішим фактором, здатним змінити співвідношення сил у світі, Пол Залакі називає перехід більшості розвинених країн на нові форми енергетики.

Саме тому я не думаю, що сьогодні газ здатний стати настільки ж сильною зброєю, як це було раніше. Особливо це актуально для України, яка прагне бути незалежною від Росії. Сьогодні в України є унікальна можливість розвивати нові види енергетики, незалежні від російського транзиту. Візьмемо до прикладу Індію, в якій до сих пір немає достатньої кількості ліній стаціонарних телефонів, і в ряді місць стаціонарний телефонний зв'язок все ще не проведений. Але сьогодні, коли практично у кожного індійця є стільниковий телефон, необхідності в стаціонарному зв'язку вже немає, - міркує американський аналітик.

За словами експерта, запуск "Потоку" може стати додатковим стимулом переходу України на "зелену" енергетику - аналогічно процесам, що проходять сьогодні в США.

Американець впевнений, що Київ має всі необхідні технології, і питання полягає лише в тому, чи не захочуть олігархи перешкодити цьому процесу. З іншого боку, намагання будь-що-будь домогтися продовження договору про транзит російського газу через Україну означає продовження залежності України від Москви. Так, відмовившись від транзиту, Київ зазнає економічних втрат, але вони можуть бути компенсовані за рахунок інших сфер.

Наприклад, в Україні прекрасно розвинена high tech індустрія, існує безліч талановитих програмістів, і найбільші американські IT-компанії активно заходять туди, а не в Росію, на яку накладено санкції, - додав він.

Нагадаємо, що 21 липня Сполучені Штати Америки та Німеччина уклали спільну декларацію, якою фактично дали зелене світло на завершення будівництва "Північного потоку-2" – газогону, який Росія намагається побудувати в обхід України з червня 2015 року.

Читайте більше у нашому матеріаліРосійський газ в обхід України: про що домовились США та Німеччина

Читайте також