"Північний потік-2" відкриє нові можливості для Києва - американський експерт

Російський газопровід був би добудований в будь-якому разі
Ексклюзив
"Північний потік-2" відкриє нові можливості для Києва - американський експерт
Північний потік-2 Фото: gazprom.ru
28 Липня 2021, 14:03
читать на русском

Колишній співробітник ЦРУ, американський фахівець з кібербезпеки Пол Залакі вважає, що в довгостроковій перспективі "берлінська угода" щодо російського газопроводу "Північний потік-2" відкриває Києву нові можливості. Втім, подібний компроміс несе ризики і витрати для України.

Про це ветеран ЦРУ сказав в ексклюзивному інтерв'ю Парламент.UA.

За його словами, президенту США Джо Байдену довелося піти на цю угоду, щоб заручитися політичною підтримкою канцелерки Німеччини Ангели Меркель, особливо перед лицем зростаючої китайської загрози.

Але, якщо дивитися на речі реалістично, важливо зрозуміти: "Північний потік-2" був би добудований в будь-якому разі, але тут ми хоча б спробували вичавити максимум з цієї ситуації, - сказав експерт.

Залакі додав, що, по-перше, НАТО не дозволить Росії маніпулювати своїм енергетичним впливом, і США також можуть поставляти газ в Європу, щоб зменшити її залежність від Москви. Також Сполучені Штати здатні вплинути на інші країни, на кшталт Катару, які теж можуть сприяти диверсифікації енергетики в Європі.

Зрештою, якщо Росія зайде надто далеко, Вашингтон може ввести нові санкції, - впевнений ветеран ЦРУ.

Нагадаємо, що 21 липня Сполучені Штати Америки та Німеччина уклали спільну декларацію, якою фактично дали зелене світло на завершення будівництва "Північного потоку-2" – газогону, який Росія намагається побудувати в обхід України з червня 2015 року.

Читайте більше у нашому матеріалі: Російський газ в обхід України: про що домовились США та Німеччина

Читайте також

1