Плавучий космодром та освоєння місяця: що відомо про космічні амбіції України

Україна хоче вивести на орбіту ще 8 супутників
Плавучий космодром та освоєння місяця: що відомо про космічні амбіції України
Супутник (Фото: Flicr)
9 Лютого 2022, 05:07
читать на русском

Космічна програма України передбачає будівництво власного космічного космодрому на базі морської платформи. Запуск ракет відбуватиметься з Атлантичного або ж Індійського океанів.

Про це в інтерв`ю Суспільному розповів голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай.

За словами Тафтая, Україна планує створити сузір'я космічних апаратів. Окрім нещодавнього запуску супутника "Січ 2-30", на орбіту буде виведено ще 8 апаратів високої роздільної здатності 1-2 метри та надвисокої - близько 0,5 метрів.

Супутники використовуватися в інтересах економіки, оборони й безпеки України.

Крім того, ми плануємо зробити свій космічний космодром на базі морської платформи і запускати ракети чи з Атлантики, чи з Індійського океану, - додав Тафтай.

Зокрема, Україна бере участь в програмі "Артеміда" щодо повернення людини на поверхню Місяця.

Також важлива участь України в програмі "Артеміда", це місячний посадковий модуль і відпрацювання технологій, які необхідні для місячної програми, - зауважив голова Державного космічного агентства.

Нагадаємо, у  межах реалізації програми планується серійне виготовлення складових ракет-носіїв "Антарес" та "Вега", створення космічних систем моніторингу навколоземного космічного простору, апаратів для дослідження іоносфери та атмосферного аерозолю, новітніх приладів для участі у міжнародних проєктах спільно з NASA та Європейським космічним агентством. Передбачається також розгортання командно-вимірювальної станції телеметричної інформації на антарктичній станції "Академік Вернадський".

Читайте також