Компанія Ілона Маска вивела в космос український супутник "Січ-2-30" - відео

Історичну подію прокоментував президент Зеленський
Важливо
Компанія Ілона Маска вивела в космос український супутник "Січ-2-30" - відео
Ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX стартує з мису Канаверал у США Фото: https://t.me/V_Zelenskiy_official/600
13 Січня 2022, 22:00
читать на русском

13 січня Україна вивела в космос свій супутник "Січ-2-30" з космодрому на мисі Канаверал у Флориді.

Супутник виведено американською компанією SpaceX мільярдера Ілона Маска за допомоги ракети-носія Falcon 9.

SpaceX транслювала подію у себе у Твіттері:

Український супутник "Січ-2-30" був розроблений на державному підприємстві "Конструкторське бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля" разом з іншими українськими підприємствами.

Супутник дасть можливість моніторити використання земель, лісних та водних ресурсів, а також допоможе швидше й ефективніше ліквідовувати наслідки стихійних лих.

Після запуску супутник "Січ-2-30" буде залучений до участі у програмі Європейського Союзу зі спостереження за Землею Copernicus.

Цю історичну подію прокоментував президент Володимир Зеленський.

Нинішній успішний запуск став першим за останні десять років виведенням у космос українського супутника. Тож з особливою гордістю хочу відзначити та подякувати українським конструкторам, інженерам, ІТ-фахівцям та випробувачам, які вкотре підтвердили свій високий рівень. Вони довели спроможність створювати нові зразки сучасної космічної техніки та утверджувати Україну як потужну космічну державу, - написав він у соцмережах.

Також Зеленський повідомив, що Національний центр управління та випробувань космічних засобів поблизу м. Дунаївці на Хмельниччині вже провів перший сеанс зв’язку з нашим супутником "Січ-2-30", який сьогодні був виведений на космічну орбіту.

Наразі з апаратом встановлено стійкий зв'язок, усі його бортові системи працюють у штатному режимі, - написав він.

Нагадаємо, супутник "Січ-2-30" вагою близько 200 кг призначений для дистанційного зондування Землі, тобто для фотозйомки поверхні. Його камери можуть розрізнити кожен будинок, захоплення становить 46,6 км. Це вкрай важливо для точного складання карт. Даними, які отримає супутник, будуть в користуванні вчених та розвідки.

Читайте також

1