По чому буде долар у березні: економісти дали прогноз

Готівковий курс долара коливатиметься біля фіксованого
Головне
По чому буде долар у березні: економісти дали прогноз
Гроші, долари / Фото: Pexels
21 Лютого 2023, 10:18
читать на русском

Навесні 2023 року курс долара в Україні може продовжити падати, гривня буде зміцнюватися.

Про це повідомляє 24 канал.

Як зазначив економіст Олег Гетьман, враховуючи те, що 90% угод відбуваються безготівково за фіксованим курсом 36,6 грн/дол., динаміку курсу задає НБУ. Тому, на його думку, звертати увагу на те, що відбувається у готівковому напрямку не варто.

"Що стосується прогнозів. Є очікування, що НБУ сподобалася проведена ним політика. Він не хоче повертатися до гнучкого курсоутворення, хоча для цього вже є всі підстави. Курс нікуди не полетить, а навпаки може ще й зміцнюватися гривня", - вважає експерт.

Готівковий курс долара коливатиметься біля фіксованого - "плюс-мінус три-чотири гривні", прогнозує Гетьман.

Нагадаємо, за висновками глави профільного комітету Ради Данила Гетманцева, за підсумками минулого року реальна інфляція в Україні склала 26%, і цей показник уже не відіграється. Війна й надалі чинитиме тиск на курс національної валюти. Але якщо міжнародна фінансова допомога продовжуватиме надходити в таких же обсягах, то передумов для нового зниження офіційного курсу гривні не буде.

Банкіри очікують, що позитивні новини щодо майбутньої місії МВФ та вже заявлена міжнародна допомога будуть підтримувати гривню у лютому 2023.

Читайте також

1