Початковий план війни, який був у росії, провалився - німецький аналітик

Рашисти не очікували завзятого опору українців
Початковий план війни, який був у росії, провалився - німецький аналітик
Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
22 Квітня 2022, 06:13
читать на русском

Російський план, з яким вона розпочала війну в Україні, провалився. Так вважає німецький військовий експерт Вольфґанґ Ріхтер.

В інтерв'ю Deutsche Welle експерт зазначив, що російська зазнала великих втрат та змушена була відступити від початкового плану, який передбачав шість паралельних осей наступу з півночі, північного сходу, сходу та півдня з двома відгалуженнями на захід та схід і не передбачав реального оперативного центру тяжіння.

Вони не очікували такого завзятого опору і того, що українці боротимуться усією країною. 2014 рік не повторився. І цей стратегічний прорахунок призвів до воєнних невдач, - сказав він.

Ріхтер каже, що росія зараз концентрує всі бойові частини, які задіяні у війні проти України. Крім того, вони обрали територію, яка підходить для проведення бронетанкових операцій - місцевість на південь від Харкова, між Ізюмом та Луганськом, дуже відкрита, рівна, з невеликою кількістю перешкод:

І вона краще підходить для швидкого просування броньованої техніки, ніж міські квартали, в яких загрузли російські війська в першій фазі війни.

За його словами, це може означати, що росія протягом перших днів наступу на Донбасі зможе досягти територіальних успіхів. До того ж ланцюжки постачання російської армії стали значно коротшими, оскільки бої йдуть на територіях, що знаходяться неподалік військових баз, розташованих на схід від українського кордону.

А це означає, що їх легше убезпечити, тим більше, що вони проходять через дві так звані "народні республіки": Донецьку та Луганську. Отже, на початку цієї фази воєнних дій росія може досягти успіху.

Аналітик каже, що наразі російські збройні сили стратегічно перевантажені - в Україні розгорнуто близько двох третин усіх сухопутних військ, які є в їхньому розпорядженні:

А це означає, що їм нема звідки взяти дуже багато додаткових резервів, оскільки існує досить багато важливих та потенційно конфліктних точок, які росії потрібно прикрити. Це і Мурманськ, де є важлива військово-морська база російського Північного флоту з атомними військовими кораблями, що підтримують баланс із США. І кордони з НАТО, особливо у країнах Балтії. І регіони на Північному та Південному Кавказі з постійними конфліктами протягом багатьох років. І Центральна Азія із загрозою просування ісламістського тероризму. Не варто забувати і про Далекий Схід, де Японія, скориставшись ситуацією, вже вимагає повернути Південні Курили. А є ще дуже довгий російсько-китайський кордон. Іншими словами, воєнний стан росії не тяжкий, але її сили обмежені.

На його думку, для росії зараз настав вирішальний етап, бо якщо цей наступ не приведе до успіху, то навряд чи в неї залишаться резерви, які можна буде реально використати.

Ріхтер зазначив, що для української армії зараз дуже важливо утримувати спротив, аби Україна могла існувати як суверенна держава. І щоб одержати максимально вигідну стартову позицію для переговорів.

Нині обидві сторони, особливо російська, не готові до серйозних переговорів. Але якщо до цього змушує воєнна ситуація, тоді доводиться йти на компроміси. Іншими словами, від результату битви залежатиме готовність сторін до розумних і серйозних переговорів, - наголосив експерт.

Нагадаємо, голова Офісу президента Андрій Єрмак розповів, від чого буде залежати подальший хід війни з росією. За його словами, саме битва за Донбас буде вирішальною.

Читайте також