Податковий закон про Дія City підписав президент: що передбачає документ

Дія City передбачає комфортні податкові ставки на дохід ІТ-фахівців фактично на рівні спрощеної системи оподаткування
Головне
Податковий закон про Дія City підписав президент: що передбачає документ
Ноутбук Фото автора Andrew Neel з Pexels
18 Грудня 2021, 23:18
читать на русском

Президент Володимир Зеленський підписав так званий податковий закон про Дія City (закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки України" № 1946-ІХ), який парламент підтримав 14 грудня.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента, зазначивши, що документ встановлює спеціальні умови оподаткування резидентів "Дія Сіті", зокрема можливість сплати податку на прибуток підприємств на особливих умовах.

Дія City передбачає комфортні податкові ставки на дохід ІТ-фахівців фактично на рівні спрощеної системи оподаткування, можливість заміни податку на прибуток податком на виведений капітал та податкові стимули для залучення інвестицій.

Наразі податковий закон передбачає:

  • Перехідний період з обмеження на роботу з ФОП у рамках спецрежиму буде таким: до 2024 жодних обмежень не передбачено. З 2024 року витрати на платників єдиного податку не повинні перевищувати 50%, а з 2025 — 20%.
  • Рівень податкового навантаження на компанії-резиденти залишився незмінним: ПДФО – 5%, ЄСВ – 22% від мінімальної зарплати, військовий збір – 1,5%; можливість вибору корпоративного податку - ННВК (9%) або податок на прибуток (18%).
  • Компанії отримають 0% податок на дохід фізосіб як дивіденди, нараховані компанією-резидентом, за умови їх виплати не частіше 1 разу на 2 роки; податкова знижка (з ПДФО) на суму інвестицій в українські стартапи.
  • Резиденти Дія City, які залишаться на моделі сплати податку на прибуток на загальних підставах, і які мають річний ліміт доходу до 40 млн грн, зможуть працювати з ФОП без обмежень на весь час резидентства.

До того ж пільгове оподаткування на зарплати фахівців не обмежуватиметься за єдиним КВЕД та поширюватиметься на всіх співробітників компанії. Умови Дія City зафіксовані на 25 років.

Нагадаємо, у червні Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №5376 у першому читанні, який вносить зміни до Податкового кодексу щодо системи "Дія.City".

Згідно з документом, компанії-резиденти "Дія.City" отримають додаткове податкове навантаження. Ці всі податки йдуть спільним пакетом, тобто один не виключає іншого.

Читайте також

1