Верховна Рада ухвалила податковий закон про Дія City

За документ проголосували 285 народних депутатів
Важливо
Верховна Рада ухвалила податковий закон про Дія City
Дія City (Фото: picabu)
14 Грудня 2021, 15:38
читать на русском

Сьогодні, 14 грудня, Верховна Рада України ухвалила в цілому так званий податковий закон про Дія City.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму телеграм-каналі.

Ми виходимо на фінішну пряму перед запуском однієї з найкращих податкових систем у світі для розвитку IT та креативних індустрій. Попереду новий старт для розвитку української економіки, - написав міністр.

Дія City передбачає комфортні податкові ставки на дохід ІТ-фахівців фактично на рівні спрощеної системи оподаткування, можливість заміни податку на прибуток податком на виведений капітал та податкові стимули для залучення інвестицій.

Наразі податковий закон передбачає:

  • Перехідний період з обмеження на роботу з ФОП у рамках спецрежиму буде таким: до 2024 жодних обмежень не передбачено. З 2024 року витрати на платників єдиного податку не повинні перевищувати 50%, а з 2025 — 20%.
  • Рівень податкового навантаження на компанії-резиденти залишився незмінним: ПДФО – 5%, ЄСВ – 22% від мінімальної зарплати, військовий збір – 1,5%; можливість вибору корпоративного податку - ННВК (9%) або податок на прибуток (18%).
  • Компанії отримають 0% податок на дохід фізосіб як дивіденди, нараховані компанією-резидентом, за умови їх виплати не частіше 1 разу на 2 роки; податкова знижка (з ПДФО) на суму інвестицій в українські стартапи.
  • Резиденти Дія City, які залишаться на моделі сплати податку на прибуток на загальних підставах, і які мають річний ліміт доходу до 40 млн грн, зможуть працювати з ФОП без обмежень на весь час резидентства.

До того ж пільгове оподаткування на зарплати фахівців не обмежуватиметься за єдиним КВЕД та поширюватиметься на всіх співробітників компанії. Умови Дія City зафіксовані на 25 років.

У поєднанні з іншими інструментами податковий режим Дія City дозволить IT-компаніям активніше розвиватися та масштабуватися, залучати інвестиції та створювати якісний високотехнологічний продукт. І робити це все тут, в Україні — у конкурентоспроможній юрисдикції, а не шукати комфортніших умов в інших країнах, - підкреслив Федоров (досьє Михайла Федорова).

Міністр резюмував, що Україна має все необхідне, щоб стати потужним технологічним хабом. Дія City дозволить реалізувати цей потенціал швидше та ефективніше.

Нагадаємо, у червні Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №5376 у першому читанні, який вносить зміни до Податкового кодексу щодо системи "Дія.City".

Згідно з документом, компанії-резиденти "Дія.City" отримають додаткове податкове навантаження. Ці всі податки йдуть спільним пакетом, тобто один не виключає іншого.

Читайте також

1