Належна реалізація проєкту Дія City під загрозою - ІТ-фахівці

Податковий комітет ВР намагається обмежити можливість IT-компаніям працювати з ФОП
Належна реалізація проєкту Дія City під загрозою - ІТ-фахівці
Політика, політичний діяч за роботою (Фото: pexels)
11 Жовтня 2021, 13:59
читать на русском

Асоціація ІТ Ukraine повідомила про намагання податкового комітету Верховної Ради змінити законопроєкт № 5376, який є податковою складовою спецрежиму Дія City.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті організації.

Зазначається, що 6 жовтня Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики розпочав розгляд у другому читанні законопроєкту № 5376. Під час засідання Комітету, народний депутат від партії "Слуга народу" Андрій Холодов запропонував внести правку, за якою перехідний період для резидентів Дія City з ФОП-моделі на гіг-контракти має тривати не 3 роки, як просила ІТ-індустрія, а лише рік.

Під час голосування виявилося, що для прийняття такої правки немає кворуму, тому засідання було закрито. Подальший розгляд законопроєкту № 5376 заплановано на початок наступного тижня. Проте крім зазначеної правки, у тексті законопроєкту міститься ціла низка критичних кроків для IT-індустрії, - зазначили в Асоціації.

В IT Ukraine кажуть, що 5 жовтня направили голові Комітету Данилу Гетманцеву офіційного листа, в якому Асоціація наполягає на відхиленні комітетом, зокрема, таких категорично неприйнятних для IT-бізнесу правок від депутатів:

  • щодо обмеження можливості залучення компаніями – резидентами Дія City до виконання робіт або надання послуг ФОПів – платників єдиного податку;
  • стосовно поширення податкових пільг лише на спеціалістів, посади яких в класифікаторі професій іменуються як "професіонали в галузі програмування".

Фактично це означає, що якщо нардепи проголосують за вищезазначені правки, – на індустрію чекає "закручування гайок". Йдеться про безальтернативне переведення усіх ФОПів на трудові відносини або на гіг-контракт, а також відсутність податкових пільг для тих фахівців резидентів Дія City, які безпосередньо не здійснюють програмування. При цьому перехідний період для зміни моделі роботи усіх компаній – резидентів режиму триватиме лише рік, - зазначається у повідомленні.

В IT UKRAINE наголошують на важливості врахування таких критичних вимог ІТ-індустрії щодо проєкту Дія City:

  • Збереження задекларованого владою податкового навантаження для ІТ-спеціалістів: ПДФО – 5%, ЄСВ ­– 22% з однієї мінімальної заробітної плати, військовий збір – 1,5%. При цьому вкрай важливим є дотримання обіцянки щодо можливості поширення зазначеного податкового навантаження на всіх, без винятків, працівників та гіг-спеціалістів резидентів Дія City, без будь-яких обмежень щодо видів діяльності, які ними здійснюються, та рівня їх доходу.
  • Забезпечення можливості залучення резидентами Дія City фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку для виконання робіт або надання послуг без будь-яких обмежень та додаткового податкового навантаження, якщо така компанія – резидент Дія City є платником податку на прибуток на загальних підставах.

І лише у разі виконання владою зазначених критичних вимог, Асоціація готова буде підтримати законопроєкт № 5376.

Невиконання ж цих вимог не лише ставить під загрозу належну реалізацію проєкту Дія City, а що незрівнянно важливіше – матиме наслідком суттєве послаблення вітчизняної ІТ-індустрії та неминучий відтік ІТ-фахівців та фінансового капіталу з України, - наголосили в Асоціації.

Нагадаємо, у червні Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №5376 у першому читанні, який вносить зміни до Податкового кодексу щодо системи "Дія.City".

Згідно з документом, компанії-резиденти "Дія.City" отримають додаткове податкове навантаження. Ці всі податки йдуть спільним пакетом, тобто один не виключає іншого.

Читайте також