Подоляк розповів про переговори з гарантами безпеки та як йде процес

Переговори з потенційними гарантами тривають постійно
Подоляк розповів про переговори з гарантами безпеки та як йде процес
Фото: Михайло Подоляк / Twitter
8 Квітня 2022, 12:22
читать на русском

Українська сторона постійно веде перемовини країнами, які могли б стати гарантами безпеки для України після завершення війни з росією. Офіційний Київ запропонував окрему формулу, яка обговорюється з ними.

Про це розповів радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю РБК-Україна, зазначивши, що переговори з потенційними гарантами тривають постійно.

Так, це один з найважливіших елементів. Наявність країн-гарантів, які беруть на себе юридично закріплені зобов'язання - це один з ключових елементів системи глобальної безпеки, - сказав Подоляк.

За його словами, модерацією переговорів з росією і консультацій на рівні політичних радників займається Офіс президента. Зокрема, є робоча група, яка напрацьовує механізм і пояснює потенційним гарантам, як необхідно реалізувати формулу безпеки України. До неї входять і міжнародні радники, і радники з української сторони.

Ми розуміємо, що світ звик до певних формул безпеки, напрацьованих в концепціях ООН, ОБСЄ, НАТО і т.д. Всі ці формули в глобальних кризових ситуаціях часто виявляються недіючими, - пояснив Подоляк той факт, що деякі країни з обережністю коментують можливість стати гарантом для України.

Подоляк зазначив, що президент Володимир Зеленський пропонує прогресивні і відповідальні формули, коли країни точно розуміють, яку відповідальність необхідно взяти.

Все це юридично закріплено, є механізм покрокової участі у вирішенні того чи іншого конфлікту. І зрозуміло, що країни, які звикли до одних формул, а зараз їм пропонують щось інше, хочуть це зрозуміти, - додав він.

За словами радника, участь інших країн у гарантуванні безпеки України - це добровільний процес, оскільки примусові обов'язки ніхто не виконуватиме.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан запросив президента росії володимира путіна на мирні переговори в Будапешт за участю президента України Володимира Зеленського, президента Франції Еммануеля Макрона і канцлера Німеччини Олафа Шольца.

Читайте також

1