Політв’язень Кремля Вигівський перебуває у важкому стані - Денісова

У колонії Вигівський захворів на коронавірус
Важливо
Політв’язень Кремля Вигівський перебуває у важкому стані - Денісова
Валентин Вигівський Фото: Роман Сущенко у Фейсбуці
12 Січня 2021, 15:39
читать на русском

Український політв’язень Валентин Вигівський перебуває у важкому психоемоційному стані, він тримається з останніх сил. Про це повідомила уповноважена з прав людини Людмила Денисова на своїй сторінці Facebook.

Вона зазначила, що отримала повідомлення від матері Валентина, що Вигівський продовжує перебувати у повній ізоляції від зовнішнього світу. Телевізор, радіо, газети залишаються недоступними, а прогулянки відбуваються в окремій клітці.

Єдина можливість спілкування – паперові листи, але таке листування обмежується на період його тримання в ШІЗО. На додаток, вони доходять лише на адресу батьків. Останній лист від Валентина батьки отримали 22 жовтня 2020 року. Валентин також скаржиться на сильні болі у хребті, однак у тих умовах, де його утримують, він не може отримати належної медичної допомоги, - розповіла омбудсманка.

Вона нагадала, що Валентин 7-й рік перебуває у незаконному ув’язненні та наразі його утримують в колонії Кіровської області РФ у приміщенні камерного типу з низкою обмежень.

Крім того, через карантинні обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19, представників консульської служби України в РФ не допускають до нашого співгромадянина.

Денісова звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою "припинити ганебні дії та відновити права громадянина України на життя, належні умови тримання, отримання необхідної медичної допомоги та на зв'язок із зовнішнім світом".

Читайте також

Своєю чергою журналіст Роман Сущенко повідомив, що Валентин Вигівський перехворів у колонії на COVID-19.

За його словами, Валентин знаходиться на межі нервового напруження, перехворів на COVID-19 і був переведений з одиночної камери ШІЗО (штрафного ізолятора колонії) до ПКТ (приміщення камерного типу).

Валентин пише, що перебував у ШІЗО 11 діб і більше не витримає таких умов, - розповів Сущенко, посилаючись на слова батька Валентина Петра Вигівського.

Батько політв'язня також розповів, що колонія перебуває у зоні епідемії коронавірусу. Усіх ув’язнених, які хворіють на COVID-19, утримують в окремому бараці і їм не надається жодної медичної допомоги.

Він повідомив, що Валентин має серйозні проблеми зі здоров’ям, у т.ч. має захворювання хребта. Йому важко пересуватися.

Петро Вигівський серйозно занепокоєний фізичним та психічним станом здоров’я сина і неодноразово разом з іншими представниками родин політв’язнів Кремля звертався до Офісу президента України, представників уряду та Уповноваженої Верховної Ради з прав людини по допомогу та негайні перемовини у рамках ТКГ щодо ситуації з українськими громадянами, що незаконно утримуються на території РФ та окупованих територій. Але їхні запити поки залишається без відповіді, - зазначив Сущенко.

Нагадаємо, у грудні 2015 року московський обласний суд засудив Валентина Вигівського до 11 років виправної колонії суворого режиму.