Політв'язня Аметова в окупованому Криму засудили до 8 місяців тюрми

Кримський татарин отримав строк за "незаконне придбання та зберігання зброї"
Політв'язня Аметова в окупованому Криму засудили до 8 місяців тюрми
Ільвер Аметов Фото: https://www.facebook.com/denisovaombudsman
5 Серпня 2021, 16:09
читать на русском

Кримського татарина Ільвера Аметова в окупованому Криму засудили до 8 місяців обмеження волі за "незаконне придбання та зберігання зброї".

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Щомісяця він має з’являтися до "місцевого відділу поліції", не виїжджати за межі Судака, також йому заборонено залишати помешкання вночі. Вирок ухвалив так званий "Судакський міський суд" в тимчасово окупованому Криму, - сказала омбудсменка.

За її словами, рішення є ще одним прикладом переслідування за участь в Меджлісі, оскільки до окупації Ільвер Аметов був членом представницького органу кримськотатарського народу.

Вона нагадала, що під час обшуку у вересні 2019 року з його домашнього музею було вилучено старовинні експонати зброї, які він колекціонував понад 20 років. Антикварні предмети є частиною культурної спадщини кримськотатарського народу.

Російська Федерація восьмий рік переслідує за надуманими звинуваченнями кримських татар в порушення статті 10 Європейської Конвенції про захист прав людини. Ігноруючи вимогу Міжнародного суду ООН про зняття заборони на діяльність Меджлісу, держава-окупант продовжує практику ганебних судилищ - репресій проти кримськотатарського народу, - написала Денісова.

Вона також закликала міжнародну спільноту застосувати всі наявні важелі впливу на державу-агресора, щоб змусити Росію припинити порушувати прав людини і основоположних свобод, зокрема незаконне переслідування громадян України та притягнення їх до відповідальності за злочини, які вони не скоювали.

Нагадаємо, що український політв'язень Валентин Вигівський, який сьомий рік перебуває в незаконному ув'язненні в Росії, хотів оголосити голодування.

Читайте також