Понад 13% кандидатів у держслужбовці не змогли скласти іспит з української мови

За пів року державний сертифікат про володіння мовою отримали понад 86 тисяч держслужбовців
Понад 13% кандидатів у держслужбовці не змогли скласти іспит з української мови
Іспити (Фото: bankruptcy-ua.com)
17 Лютого 2022, 17:49

Понад 13% кандидатів у держслужбовці не змогли скласти іспит з української мови.

13,5% кандидатів на посади державної служби не змогли отримати задовільного результату іспиту на рівень володіння державною мовою у 2021 році.

Про це йдеться у відповіді Національної комісії зі стандартів державної мови на запит Українських Новин.

"За цей період (протягом 2021 року) 13 519 осіб, які зобов'язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов'язків, отримали державний сертифікат на рівні А1-В2 (13,5% від загальної кількості виданих сертифікатів)", – зазначають в комісії.

У 2021 році 86 185 осіб отримали державний сертифікат на рівні вільного володіння (С1 та С2), що становить 86% від загальної кількості виданих сертифікатів.

Відповідно до статті 9 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", встановлено перелік осіб, які зобов'язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов'язків.

За результатами складання іспиту кандидати на держслужбу отримують державний сертифікат про володіння державною мовою одним із рівнів від А1 до С2. Кандидати, які склали іспит на рівень володіння державною мовою на рівні С1 та С2, можуть далі брати участь у конкурсі.

Нагадаємо, з 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою, згідно зі статтею 9 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

При цьому ті особи, які перебували на держслужбі до набуття чинності цією нормою закону, не зобов'язані підтверджувати рівень володіння державною мовою сертифікатом, тому що закон не має зворотної сили.

Читайте також

1