Чиновникам, які не склали іспит з української мови, дозволять перездачу

Перескласти іспит можна протягом чотирьох місяців
Важливо
Чиновникам, які не склали іспит з української мови, дозволять перездачу
Іспити (Фото: МОН)
21 Липня 2021, 19:43
читать на русском

Українські чиновники, які з першого разу не складуть іспит на знання державної мови, отримають можливість для перездачі.

Про це заявив міністр Кабміну Олег Немчінов в ефірі каналу "Україна 24".

Закон один для всіх - чи працює людина або претендує на посаду в секретаріаті Кабміну, або це місцева адміністрація. Є можливість протягом чотирьох місяців перездати це тестування. Єдиний момент, про який ми зараз говоримо, це внесення змін до законодавства, які були ініційовані окремими депутатами, що стосуються визнання сертифікатів, які видавалися в 2018 році і прирівнювання їх до посвідчень, які будуть видаватися при новому тестуванні, а також можливих варіантів тестування для переможців конкурсів, а не для всіх учасників, щоб не завантажувати систему, - сказав Немчінов (досьє Олега Немчінова).

За його словами, подібна норма вже існувала, але володіння державною мовою не вимагало документального підтвердження.

Звичайно, така норма була присутня, не було вимоги з приводу підтвердження цього рівня у вигляді свідоцтв, які зараз будуть видаватися за підсумками проведення тестування. Така норма існувала ще й щодо деяких категорій посад, де є визначення іноземної мови, але більшість фахівців її не проходять або не показують необхідний рівень, - сказав чиновник.

Міністр запевнив, що корупція при проходженні тестів є неможливою.

Тут не передбачається контакт претендента на знання мови з людиною, яка визначає цей рівень, - пояснив він.

Нагадаємо, 19 липня, українські чиновники розпочали складати іспити на рівень володіння державною мовою. Іспит на знання української мови стане обов’язковим для всіх претендентів на посаду в органах державної влади чи місцевого самоврядування, включно з майбутніми народними депутатами.

Законодавча норма про іспит з державної мови набула чинності 16 липня 2021 року.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Люди хочуть чути українську, навіть у пивній: сфера послуг про мовний закон". 

Читайте також

1