Понад 3,5 млн доларів, призначених для онкохворих, передали на ремонт доріг

У МОЗ аргументували це тим, що в інституті раку ці кошти не витратили
Важливо
Понад 3,5 млн доларів, призначених для онкохворих, передали на ремонт доріг
Лабораторія в Національному інституті раку
19 Листопада 2020, 12:07
читать на русском

Уряд виділив понад 3,5 млн доларів з COVID-фонду Національному інституту раку в Києві, але потім кошти перенаправили на ремонт доріг.

Про це повідомила Радіо Свобода.

Національний інститут раку в Києві не ремонтували понад 30 років (меблі всі застарілі, а устаткуванню - понад 10 років). Мова йде про головну онкологічну лабораторію в Україні, якій вже давно потрібен ремонт. Саме тут проводять основну діагностику раку. Через відсутність необхідного обладнання багато досліджень робити зовсім не можуть. Те, що є, куплене переважно за гроші спонсорів.

Ми дуже його бережемо і підтримуємо, але все інше, ви бачите, воно вже не витримує критики, – сказала лікарка і завідувачка лабораторії Наталія Храновська.

Лабораторія Національного інституту раку

Лабораторія Національного інституту раку (скрін з відео)

В Інституті зазначили, що ще у 2017 році влада обіцяла провести реконструкцію цієї лабораторії. Підготували проєкт, з бюджету виділили понад 3,5 мільйони доларів, але через бюрократію роботи досі не почалися.

Лабораторія такого рівня в Національному інституті раку наразі тримається виключно на ентузіазмі співробітників цієї лабораторії, які фанати й фахівці своєї справи, а також просто хочуть продовжувати свою роботу, - зазначила Храновська.

У жовтні 2020 року уряд вирішив, що, оскільки кошти не використали, то основну частину віддадуть на ремонт доріг, реконструкцію монастиря у Львівській області та місцевого університету.

Відома українська журналістка Яніна Соколова лікувала рак у 2018-му в цьому інституті.

Ось у нас зараз здається, що ковід – це пекло, але онкосфера – це пекло ще більше. Мені дуже хочеться, щоб ті, хто перерозподілив ці гроші, просто з'їздили на екскурсію в Інститут раку, – сказала Соколова.

Читайте також

У пацієнтських організаціях заявили, що ці гроші повинні були залишити, якщо не в самому інституті, то хоча б віддати іншим медустановам.

Міністерство охорони здоров'я, по ідеї, мало зробити все, щоб ці гроші залишилися в медичній сфері, в ідеалі – в тій же онкології, тобто нікуди не пішли. І ми бачимо, на що ці гроші могли бути витрачені. Вони могли навіть не залишати стіни Інституту раку, – зазначив В’ячеслав Биков, виконавчий директор фонду "Таблеточки".

У МОЗ відповіли, що гроші забрали, бо їх не витратили в самому інституті: не провели тендери, не зробили документацію. А, згідно із законом, виділені гроші потрібно витратити до кінця бюджетного року. Пояснюють таке рішення і депутати фракції президента.

Вони не подали ці запити, і гроші були б просто розподілені, в будь-якому випадку, на інші статті. Єдина проблема, що не подумали з іміджевої точки зору в Кабміні, що можна було їх розподілити просто на медичні різні потреби. Просто контраст між онко і дорогами дуже великий, – говорить Олексій Жмеренецький, депутат фракції "Слуга народу".

Читайте також

В Інституті раку не згодні, що вони винні в ситуації, що склалася. Кажуть, що без якісної лабораторії функціонувати такій медустанові практично неможливо.

Після скандалу в Міністерстві охорони здоров’я пообіцяли виділити гроші вже з наступного бюджетного року і відразу ж почати ремонт.

Нагадаємо, що понад 104 мільйони гривень, які було передбачено на програму Міністерства охорони здоров'я з удосконалення молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань, уряд передав на інші проєкти, тому що МОЗ не встигло її реалізувати.

1