Понад 900 млн тонн їжі викидають люди за рік - ООН

Тільки в Україні людина за рік викидає 76 кг їжі
Понад 900 млн тонн їжі викидають люди за рік - ООН
Овочі (фото: Pexels)
5 Березня 2021, 17:58
читать на русском

У 2019 році люди викинули 931 мільйон тонн їжі, що становить 17% всіх доступних харчових продуктів.

Про це йдеться у глобальному звіті Програми ООН з довкілля.

В ООН дослідили, що найбільше харчових відходів - 570 млн тонн - люди викидають вдома. В середньому за рік людина вдома викидає 74 кг їжі.

За підрахунками представників організації, в Україні за рік людина вдома викидає 76 кг їжі. Загалом за рік в країні викидають 3,3 млн тонн їжі.

Експерти з'ясували, що у країнах із різним рівнем доходу викидають майже однакову кількість сміття. Хоча спочатку вважалося, що лише в країн із високим рівнем доходу є проблема харчових відходів.

Читайте також

Водночас ООН у своєму звіті не врахували, що у бідних країнах їжу викидають через відсутність електроенергії, яка потрібна для роботи холодильників.

931 млн тонн харчових відходів - це 23 млн повністю завантажених вантажівок, якими можна сім разів обігнути землю. Також харчові відходи спричиняють 8-10% викидів парникових газів у світі.

У світі 2019 року постраждало 690 людей від голоду, попри те, що стільки їжі викидається. Очікується, що через пандемію COVID-19 не зможуть дозволити собі збалансоване харчування близько трьох мільйонів людей.

В ООН до 2030 року хочуть зменшити кількість харчових відходів удвічі.


Критична ситуація з голодом населення фіксується в Буркіна-Фасо, Нігерії, Південному Судані та Ємені. У цих країнах також відбуваються збройні конфлікти, що погіршує ситуацію.

1