Попри розслідування СБУ Бубка розвиває свій бізнес у ДНР

За півтора місяця Бубку не змогли виключити з НОК
Головне
Попри розслідування СБУ Бубка розвиває свій бізнес у ДНР
Сергій Бубка
29 Серпня 2023, 12:27

Олімпійський чемпіон зі стрибків із жердиною та Герой України Сергій Бубка попри відкрите влітку кримінальне провадження за підозрою у пособництві державі-агресору лишається членом Національного олімпійського комітету України, а російські компанії, якими за офіційними документами він володіє разом з братом, укладають нові контракти з окупантами.

Про це пише видання Bihus.Info.

Півтора місяця тому журналісти  розказали, що родинна компанія Сергія Бубки – “Фірма Монблан”, де він значиться співвласником разом зі своїм братом Василем, під час повномасштабної війни росії проти України офіційно зареєструвалася на росії та почала офіційно співпрацювати з окупантами.

Тоді  знайшли три контракти на понад 800 тисяч рублів. За ці гроші “Фірма Монблан” продала пальне окупантам з росії та псевдоутворення “днр”. Ще точніше – продала талони на пальне, які можна використати на заправках “Монблану”. Їх як мінімум 6, і вони усі працюють на окупованій росією території України – у Донецьку та по області.

Після виходу сюжету Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження, натомість сам Бубка жодним чином не прокоментував знайдені документи. А міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт, який паралельно є Президентом Національного олімпійського комітету (до листопада 2022-го року на цій посаді був сам Бубка), зазначив, що одразу поговорив з олімпійським чемпіоном: “Бубка Сергій Назарович відповів, що він готує позов до суду, буде захищати свою честь”.

Але за півтора місяця жодного позову від Бубки до Bihus.Info не надійшло. Натомість російські компанії, де він значиться співзасновником, продовжили співпрацювати з окупантами. Журналісти Bihus.Info знайшли ще два свіжих контракти, які підтверджують цю співпрацю.

27 липня вже згадана “Фірма Монблан” уклала угоду ще на 73 тисячі рублів. За ці гроші компанія продає пальне так званому казначейству так званої “днр”. Схема така, як і в попередніх контрактах: продають талони, які можна використати на заправках “Монблану”.

Ще один новий контракт терористи підписали з іншою російською компанією, де офіційно співвласниками також є Бубка та його брат. Йдеться про фірму “Спортивный клуб Сергея Бубки”, основний вид діяльності якої зараз торгівля. Це також клон української компанії, яка була створена Бубками ще в 90-их роках у Донецьку.

3 липня  “Спортивный клуб Сергея Бубки” з так званим медичним відділом так званого міністерства внутрішніх справ так званої “днр” підписали контракт на 2 тисяч 250 рублів. За ці гроші “Спортивний клуб Сергія Бубки” має поставити окупантам гумові кліше для печатки.

Щобільше, в російських реєстрах світиться російський податковий номер Сергія Бубки. Справжній і станом на зараз активний. Якщо вірити порядку формування таких кодів, то він був виданий у Криму, в Євпаторії.

Цікаво, що попри оприлюднені журналістами Bihus.Info документи, відкриті кримінальні провадження та суспільний резонанс, Бубка досі залишається членом Національного олімпійського комітету. Мало того, на комісії атлетів, коли один з її членів Владислав Гераскевич порушив питання про тимчасове виключення Бубки з організації, решта членів почали виправдовувати олімпійського чемпіона.

У відповідь на запит Bihus.Info у НОК зазначили, що не можуть виключити Бубку з організації, оскільки він є членом Міжнародного олімпійського комітету: “Відповідно до Олімпійської хартії та Статуту НОК Бубка С.Н. як член МОК має бути включений до складу членів НОК та Виконкому НОК”.

В НОК додали, що вже відправили запит до Міжнародного олімпійського комітету: “За наявною в НОК інформацією, Етична комісія МОК ознайомлена з вищезазначеними матеріалами. На даний час відповіді по суті порушених питань не надходило”.

Як повідомлялося, після публікації у ЗМІ розслідування, в якому йдеться про те, що російська фірма "Монблан", яка належить легендарному легкоатлету Сергію Бубці та його брату Василю, працює на тимчасово окупованих територіях та співпрацює з терористами, скелетоніст Владислав Гераскевич ініціював засідання комісії атлетів НОК, де вимагав розглянути питання про позбавлення Бубки членства в НОК. Очікувано засідання закінчилося скандалом. Навіть за тимчасове відсторонення Бубки з усіх членів комісії атлетів НОК проголосував лише один її представник – сам Гераскевич.

Нагадаємо, журналісти Bihus.info з'ясували, що фірма "Монблан", яка належить Сергієві Бубці та його братові Василю, працює на тимчасово окупованих територіях України та веде бізнес з окупантами. "Монблан" – давній родинний бізнес експрезидента НОК. Це компанія, основним видом діяльності якої є торгівля пальним.

Читайте також

1