Порушення міжнародного права: у МЗС України відреагували на початок призову до армії РФ в окупованому Криму

Згідно з Конвенцією про захист цивільного населення під час війни, державі-окупанту забороняється примушувати людей служити в її збройних або допоміжних силах

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на початок осіннього призову, який Росія розпочала 1 жовтня, зокрема і на території окупованого Криму.

У МЗС заявили, що цим РФ порушує норми міжнародного права.

Згідно з Конвенцією про захист цивільного населення під час війни, державі-окупанту забороняється примушувати людей служити в її збройних або допоміжних силах, а також чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії.

Читайте також

Також РФ порушує міжнародне законодавство, коли відкриває кримінальні справи проти тих, хто відмовляється вступати до її армії. За даними Кримської правозахисної групи, тільки за серпень за ухилення від служби в силах РФ відкрили кримінальні справи проти п'яти кримчан. Ще вісьмом ㅡ винесли вироки.

Це вже дванадцята незаконна призовна кампанія із залучення жителів окупованого Росією Криму.

Нагадаємо, на початку вересня російська влада впродовж трьох днів провела так звані "регіональні вибори", у тому числі до незаконних органів, утворених російською окупаційною адміністрацією на тимчасово окупованих територіях Криму.

Своєю чергою Верховна Рада України ухвалила заяву “щодо невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі".

1