Постанову Кабміну щодо введення карантину вихідного дня оскаржили у КСУ

Парламентарі просять перевірити, чи конституційно було запроваджувати такі заходи
Постанову Кабміну щодо введення карантину вихідного дня оскаржили у КСУ
Карантин в Україні через коронавірус (фото: УНІАН)
23 Листопада 2020, 20:43
читать на русском

Народні депутати України звернулись до Конституційного Суду України з поданням, у якому просять переглянути на відповідність Конституції постанову про карантин вихідного дня.

Про це повідомив відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу.

Зазначається, що до Конституційного Суду України 23 листопада надійшло конституційне подання 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень підпункту 17 пункту 10, пункту 15 постанови Кабінету Міністрів України "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території зі значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 22 липня 2020 року № 641 зі змінами.

Автори клопотання вважають, що окремі положення вказаної постанови не відповідають низці норм Основного Закону України, а також зазначають, що порушені у конституційному поданні питання мають особливе суспільне та економічне значення, оскільки стосуються, зокрема, й життя і здоров'я громадян, - йдеться у повідомленні.

Читайте також

Депутати просять перевірити, чи конституційно було запроваджувати карантин вихідного дня, положення постанови, яким передбачається заборона проведення закладами охорони здоров'я планових заходів щодо госпіталізації, крім тих, які передбачені цією постановою.

Також нардепи наголосили, що впроваджені обмеження порушують рівність конституційних прав і свобод українців. Адже частина людей зможе працювати у суботу й неділю, інша – ні. У результаті деякі компанії можуть втратити понад 50% заробітку; обмеження на здійснення планових заходів госпіталізації передбачає вибірковий підхід до надання медичної допомоги.

Наразі конституційне подання перебуває на розгляді суду.

Нагадаємо, 14 листопада в Україні почав діяти карантин вихідного дня, який триватиме щонайменше до кінця листопада.

У цей період дозволено лише надання фінансових послуг, робота фінансових установ, діяльність інкасації, операторів поштового зв'язку, робота установ медичної та ветеринарної практики, продовольчих магазинів, діяльність АЗС та СТО.

Більше про втрати економіки від карантину вихідного дня читайте у нашому матеріаліКарантин вихідного дня завдасть болючого удару по економіці: прогнози.

1