Потепління прийшло разом із сильним вітром: діє помаранчевий рівень небезпеки

Погоду визначатимуть атмосферні фронти циклону Famke
Потепління прийшло разом із сильним вітром: діє помаранчевий рівень небезпеки
Вітер, погода Фото: Irina Iriser з Pexels
14 Січня 2022, 08:33
читать на русском

У п'ятницю, 14 січня, в Україні очікується погіршення погодних умов.

За даними Українського гідрометеорологічного центру, пориви вітру можуть досягати штормових позначок у 25-27 м/с. Буде діяти другий рівень небезпечності, помаранчевий.

Синоптики кажуть, що причиною посилення вітру будуть виступати атмосферні фронти циклону Famke, які переміщуватимуться територією України протягом доби

Температура повітря стрімко підвищиться, практично по всіх областях України буде відлига. У зв'язку зі зростанням температури опади випадатимуть як у вигляді снігу, так і у вигляді дощу. Ожеледиця все ще зберігатиметься, - йдеться у прогнозі.

По всій території очікується невеликий сніг з переходом в дощ, у східних областях опади будуть помірні. На дорогах ожеледиця.

Вітер західний, північно-західний, 15-20 м/с.

Температура повітря вдень 0-5 градусів тепла.

У Київській області очікується невеликий сніг з переходом в дощ. На дорогах ожеледиця. Вітер західний, північно-західний 15-20 м/с, вдень пориви можуть сягати 25 м/с.

Температура повітря по області вдень 0-5 градусів тепла; у Києві вночі вдень - 1-3 тепла.

Погодні умови 14 січня можуть призвести до ускладнення роботи підприємств енергетики, комунального господарства, порушення та припинення руху транспорту на дорогах та вулицях, - йдеться у повідомленні.

В УГМЦ нагадали правила поведінки при сильному вітрі:

  • Усі вікна в будинку або квартирі при сильному вітрі повинні бути щільно закриті. З незасклених балконів і лоджій слід прибрати абсолютно всі предмети, які можуть при сильному вітрі випасти назовні (горщики, банки, ящики, пляшки і т.п.).
  • Опинившись на вулиці слід триматися якомога далі від рекламних щитів (і інших навісних конструкцій), ліній електропередачі, а також дерев. Озирніться навколо, потрібно бути подалі від усього, що може відірватися, зламатися і впасти на голову. Не можна підходити до обірваних проводів і предметів (чи дерев), що хитаються - тому що вони можуть впасти.
  • У разі сильного раптового пориву вітру, за можливості, сховайтеся в найближчому приміщенні або природному укритті до його стихання.
  • Слід особливо уважно стежити за тим, щоб не перебувати під великими деревами, особливо це стосується тополь і не паркувати під ними автотранспорт, тому що дерево може впасти або розламатися його гілки, які також можуть бути небезпечні при падінні. Також особливо небезпечні гнилі і старі, а також самотньо стоячі дерева.
  • При падінні дерев чи гілок, травмуванні людей негайно інформуйте екстрені служби за телефонами "101"  або "103".

Нагадаємо, за прогнозами синоптиків, у 2022 році українців очікують температурні рекорди та погодні аномалії.

Читайте також