Потрібно 300 голосів: "Слуги народу" підготували законопроєкт про зменшення кількості нардепів

За цей закон обіцяла голосувати низка політичних партій
Важливо
Потрібно 300 голосів: "Слуги народу" підготували законопроєкт про зменшення кількості нардепів
“Слуга народу” (Фото: Фейсбук)
1 Лютого 2022, 14:45
читать на русском

Нинішнє скликання Верховної Ради рано чи пізно має дійти до голосування за законопроєкт, що передбачає зменшення чисельності парламенту з 450 народних депутатів до 300.

Про це заявив перший віцеспікер парламенту Олександр Корнієнко.

Законопроєкт про 300 народних депутатів зараз лежить на столі. Він абсолютно готовий до голосування. Для цього треба 300 голосів, – сказав він.

Корнієнко нагадав, що ухвалення таких конституційних змін було обіцянкою низки партій.

Давайте виконувати передвиборчі обіцянки, виконувати неформальні обіцянки, які лунали на майданах, на ефірах. Я не бачив жодної партії, яка б перед виборами не обіцяла скоротити кількість Верховної Ради – така обіцянка завжди була в Україні» – розповів Корнієнко.

Також у цьому законопроєкті міститься норма про закріплення в Конституції пропорційної виборчої системи. Саме її Корнієнко вважає найприйнятнішою для нашої держави.

При застосуванні пропорційної системи з відкритими списками ми не повинні втратити зв’язок з територіями. Люди хочуть розуміти, кому прийти та поскаржитися, кому написати листа, а який депутат їх підтримає. Я за два роки, перебуваючи на посаді першого заступника керівника фракції, підписав тисячі звернень, – зазначив він.

Також Корнієнко наголосив не необхідності оновлення застарілого законодавства про партії.

Зараз воно не дає багато можливостей працювати партіям на територіях, крім як відкривати приймальні, орендувати приміщення. Навіть надання юридичних консультацій з точки зору НАЗК – це послуга, яку партія не може надавати. Треба підсилювати компонент співпраці з місцевими громадами, – підкреслив він.

Нагадаємо, питання про скорочення кількості депутатів було одним з елементів так званого опитування Зеленського, яке проводили під час місцевих виборів восени 2020 року. Тоді більшість українців відповіли, що вважають доцільним скорочення кількості нардепів.

Читайте також

1