Законопроєкт про скорочення кількості нардепів мають проголосувати наприкінці січня – Совгиря

Поки що тривають консультації з депутатськими фракціями щодо законопроєкту
Законопроєкт про скорочення кількості нардепів мають проголосувати наприкінці січня – Совгиря
Верховна Рада (фото: УНІАН)
16 Січня 2021, 15:01
читать на русском

Законопроєкт щодо скорочення кількості народних депутатів із 450 до 300 має потрапити на голосування до зали парламенту на останньому пленарному тижні січня — до початку наступної сесії парламенту.

Про це нардепка від партії "Слуга народу", заступниця голови комітету з питань правової політики Ольга Совгиря заявила в ефірі телеканалу "Україна 24".

До сесійної зали він(законопроєкт №1017 - ред.) має потрапити на останньому пленарному тижні в січні. Тому що вимога Конституції — це те, що законопроєкт має бути схвалений на наступній черговій сесії. Саме ця наступна чергова сесія в розумінні Конституції — це січень цього року, - сказала Совгиря.

За словами нардепки, поки що неможливо спрогнозувати, чи знайдуться необхідні 300 голосів для ухвалення законопроєкту в цілому. Про це можна буде після говорити лише після консультацій з усіма депутатськими фракціями і групами.

Читайте також

Нагадаємо, законопроєкт №1017 був внесений президентом України Володимиром Зеленським 29 серпня 2019 року, в перший день роботи Верховної Ради 9-го скликання. Він змінює низку статей Конституції України, а саме:

  • зменшує конституційний склад парламенту з 450 до 300 нардепів (цю норму в разі ухвалення закону застосують уже до парламенту наступного, 10-го скликання);
  • прибирає зі ст. 76 норму про те, що народних депутатів обирають "на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування" (аби не було дублювання зі ст. 71, де ця норма також є);
  • уточнює, що народним депутатом України може бути громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу, постійно проживає в Україні не менше останніх п'яти років і володіє державною мовою (станом на зараз у Конституції вимоги до кандидата в нардепи щодо володіння мовою немає);
  • додає до ст. 77 норму про те, що "Верховна Рада обирається за пропорційною виборчою системою".

Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт №1017 про зменшення конституційного складу ВРУ з 450 до 300 народних депутатів. За відповідне рішення на засіданні комітету проголосували 17 із 22 народних депутатів – членів комітету

Скорочення кількості народних депутатів до 300 підтримують 95% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні Зеленського, 4% - не підтримують.

1