Потужна хакерська атака: на росії "помер" RuTube

Кіберпартизани повністю видалили код сайту
Потужна хакерська атака: на росії "помер" RuTube
Хакер Фото: Anete Lusina з Pexels
10 Травня 2022, 10:56
читать на русском

Хакери атакували російський онлайн-сервіс для хостингу та перегляду відео RuTube. Після потужної атаки сервіс не підлягає відновленню через витік кодів доступу.

Спочатку повідомлення про атаку на RuTube з'явилося у Телеграм-каналі хостингу.

Слідом за сайтами російських відомств, які протягом останніх двох місяців постійно піддавалися кібератакам, хакери дісталися RUTUBE. Відеохостинг зазнав потужної кібератаки. Наразі зайти на платформу неможливо. Оперативна група реагування працює над відновленням доступу до відеосервісу. Скільки часу займе процес відновлення, стане зрозумілим найближчим часом, - йшлося у повідомленні.

На сервісі вважали, що хакери дісталися RuTube, аби не дозволити провести трансляцію так званого "параду Перемоги" на червоній площі у москві:

RUTUBE замовили. Ми продовжуємо проводити відновлювальні роботи. Нагадаємо, що платформа лягла вранці 9 травня, а пресслужба заявила про найбільшу в історії компанію кібератаку. Як відомо, APT – це сплановані і, що важливо, дорогі атаки. Хтось дуже хотів завадити RUTUBE показати парад Перемоги та святковий салют.

Зазначалося, що "ведуться технічні роботи", "ситуація перебуває під контролем", і що "дані користувачів збережено".

Однак 10 травня у компанії підтвердили, що не змогли справитися з потужною хакерською атакою:

Фахівці продовжують розв'язувати проблему, також до врегулювання ситуації було залучено партнерів, наразі робота з відновлення йде повним ходом.

А вже після цього повідомлення у Телеграм-каналі відеосервісу з'явилося повідомлення українською мовою:

Дорогий друже @zedigital! Ми справді продовжуємо відновлювальні роботи на платформі. Ця атака стала ще одним приводом (нагадуємо, що 9 Травня в Росії – день пам'яті, єдності та гордості) згуртуватися та підтримувати своїх. Адже навіть ті, хто скептично ставився до нас, тепер підтримують нас і бажають нам скоріше полагодити платформу. Дякуємо вам за піар, та маємо повідомити, що ми могли б перекладати пости для вас, щоб ви не порушували стиль вашого каналу та не використовували російську мову. Обіцяємо новину про відновлення RUTUBE передати вам на ексклюзивних правах.

Rutube Фото: скрін з https://t.me/rutube

Видання The Village з посиланням на джерело, близьке до команди вітчизняного відеосервісу RuTube, пише, що ситуація виявилася значно серйознішою: код сайту було повністю видалено, а відеосервіс "не підлягає відновленню".

Довідково: Rutube - російський онлайн-сервіс для хостингу та перегляду відео. Побудований на основі своєї технологічної платформи. Надає різноманітний набір інструментів для створення та обробки відеоконтенту. Підтримує різні формати  стрімінгового мовлення.

Читайте також