Нові хакерські атаки на США: що стоїть за зухвалістю Кремля

Росія вже отримала максимум вигод після Женевської зустрічі
Ексклюзив
Нові хакерські атаки на США: що стоїть за зухвалістю Кремля
Хакер (Фото: Pexels)

У вівторок американські ЗМІ повідомили про нову кібератаку з боку російських хакерів. За їхньою інформацією, на цей раз пов'язане з ГРУ угруповання Cozy Bear зламали вебресурси Національного комітету Республіканської партії США (GOP). Представник GOP Річард Уолтерс, своєю чергою, підтвердив факт зламу стороннього провайдера Synnex, що є одним з постачальників інтернет-послуг для республіканців, однак заявив, що у нього нема підстав підозрювати крадіжку інформації.

Паралельно федеральні відомства США розслідують кібератаку імовірно пов'язаного з Росією угруповання REvil, яка зачепила сотні американських компаній. Повідомляється, що на цьому тлі Байден проведе нараду з проблеми кібератак з Росії.

Женевський ультиматум

Нагадаємо, що тема кібербезпеки, як і передбачалося, стала ключовою на зустрічі президентів Путіна і Байдена в Женеві 16 червня. Судячи з реакції російських ЗМІ та чиновників, Москва з ентузіазмом сприйняла сам факт початку переговорів і хоча б відносне пом'якшення напруженості. При цьому Радник з національної безпеки Білого дому Джейк Салліван, коментуючи журналістам підсумки саміту, запевнив, що американська сторона повідомила своїм візаві "про можливості, якими ми володіємо, якщо вони вирішать не вживати заходів проти злочинців, які атакують нашу критично важливу інфраструктуру з території Росії".

Читайте також

На цьому тлі продовження кібератак, яке загрожує звести нанівець і без того скромний прогрес "Женеви", виглядає на перший погляд самогубно. Яку мету переслідувала Москва, і чому, якщо інформація підтвердиться, мішенню на цей раз була обрана Республіканська партія?

Причини кібервійни

Відомий американський публіцист і аналітик Девід Саттер вважає, що Кремль не надто ризикує, проводячи таку зухвалу політику, оскільки вже отримав всі можливі для себе вигоди від Женевської зустрічі. Правда, на думку американського експерта, ці вигоди носять в основному внутрішньополітичний характер.

Після саміту Путін продемонстрував населенню своєї країни, що Америка все-таки змушена з ним рахуватися. Президенти обмінювалися подарунками, на чому відразу ж зробили акцент російські ЗМІ, а Путін дав зрозуміти, що Байден де-факто вибачився за те, що назвав його вбивцею, і так далі. Крім цього, Путін скористався ситуацією, щоб продемонструвати зовнішньому світу, що Росія - "велика держава", з якої, на його думку, всі повинні рахуватися. На цьому тлі проведення нових атак - це демонстрація з боку Кремля, що, попри заяви американської сторони, Росія нічого не збирається змінювати в своїй політиці і після зустрічі. Тим самим Москва хоче показати, що це американці прийшли до них і погодилися на поступки, а Росія, в свою чергу, ні в чому не планує поступатися США, - вважає Девід Саттер.

При цьому експерт вважає, що адміністрація Білого дому навряд чи зможе дати досить жорстку відповідь на агресивну поведінку Москви, а реакція Вашингтона може обмежитися лише суворими заявами.

Від себе додамо, що причиною атаки можуть стати також перебої зі зв'язком, що виникли під час прямої лінії Володимира Путіна 30 червня, яку в Росії вже назвали "потужною хакерською атакою". Цілком можливо, що Кремль, вирішивши, що за атакою стоять США, вирішив "помститися" американцям тією ж монетою.

Чому вибрали республіканців

Окреме питання полягає у виборі жертви кібератаки - Республіканської партії США, яка ще в недавньому минулому вважалася відносно дружньої до Кремля. Втім, зараз республіканці, навпаки, поводяться підкреслено жорстко стосовно Москви. Наприклад, на початку місяця найближчий соратник Дональда Трампа Тед Круз заблокував затвердження тринадцяти кандидатур на важливі дипломатичні посади в Держдепартаменті, намагаючись тим самим змусити адміністрацію Джо Байдена вжити більш жорстких заходів проти трубопроводу "Північний потік-2".

Як уже не раз зазначалося, з часів передвиборчої кампанії 2016 року, на якій тоді ще кандидат в президенти США Дональд Трамп демонстративно виявляв свою прихильність Путіна, критика зайвій м'якості стосовно Москви стала одним з важливих інструментів американської внутрішньополітичної боротьби. Більш того, зараз саме GOP найактивніше вдається до цієї критики, щоб показати: демократичний президент поводиться в цій частині навіть гірше, ніж республіканський. У зв'язку з цим можна припустити, що Кремль мститься республіканцям за їх нападки на "Північний потік-2".

Також можливо, що в Москві розраховували: демократ Байден не буде занадто старанно захищати своїх політичних опонентів. Згадаймо, що після зламу Національного комітету Демократичної партії у 2016 році вже згаданий Трамп не тільки всіма силами виправдовував Росію, а й демонстративно звернувся до неї, попросивши знайти "відсутні" листи Хілларі Клінтон.

Однак, якщо це так, розрахунок Кремля явно не виправдається. Демократи і особисто Байден неодноразово повторювали, що національна безпека стоїть для них набагато вище партійних інтересів, і зараз явно не захочуть втратити можливість продемонструвати послідовність своїх поглядів на практиці. До того ж одна з груп, які підтримали Байдена на виборах - це якраз велика частина американської національної розвідки, для якої "угоди з дияволом" заради політичної вигоди абсолютно неприйнятні.

Втім, Девід Саттер не думає, що Кремль серйозно розраховував на те, що Байден зрадіє атаці на своїх супротивників. На його думку, Росія вибирає цілі хаотично, роблячи ставку на непередбачуваність і демонструючи, що для неї не існує ніяких обмежень.

Хороший розвідник знає, що він повинен бути непередбачуваний. Путін любить показати, що американці нічого не розуміють в поведінці Росії, і що всі їхні гіпотези помилкові. Сьогодні об'єктом атаки можуть бути демократи, завтра - республіканці, потім - хтось ще. Росія намагається вести себе максимально нахабно і демонструвати свої можливості, не так важливо, відносно кого. Їм важливо показати, що, попри їх поведінку, США все одно зацікавлені у взаємодії з Москвою, - вважає аналітик.

1