Повінь у Європі: вода змиває цілі міста у Німеччині, Бельгії і Нідерландах

У Німеччині запровадили режим військової катастрофи
Повінь у Європі: вода змиває цілі міста у Німеччині, Бельгії і Нідерландах
Повінь у Європі (Фото: Reuters)
16 Липня 2021, 18:48
читать на русском

Західна Європа потерпає від повені, у воді вже загинули понад сто людей, влада терміново евакуює населення із зон небезпеки.

Кількість жертв потопу в Німеччині перевищила 100 осіб, пише Spiegel. У країні з вівторка тривають сильні дощі.

Міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер прийняла рішення ввести в країні режим військової катастрофи. До ліквідації наслідків стихії залучено 850 військових.

Повінь на півдні Нідерландів прорвала дамбу, сотні людей евакуйовано. Ситуація погіршується через дощі, передає Reuters.

Дамбу прорвало в районі містечка Меєрсен, вода руйнує інфраструктуру регіону. Служби екстреної допомоги оголосили, що паводкові води ось-ось затоплять навколишні селища Бунде, Вулвамес, Броммелен і Геулле. Людей закликали евакуюватися до безпечних місць, але перед цим відключити світло і газ.

Очікується, що повінь торкнеться близько трьох тисяч осіб. Прем'єр-міністр Марк Рютте оголосив повінь в провінції Лімбург національним лихом. Сотні пожежників і солдатів задіяні в зміцненні дамб і евакуації жителів.

За заявою місцевої влади, рівень води в Маасі і Рурі напередодні досяг рекордних рівнів, перевершивши ті, які призвели до великих повеней в 1993 і 1995 роках.

У бельгійських провінціях Льєж та Намюр, які оголошено зоною стихійного лиха, рятувальники та військові евакуюють населення з затоплених помешкань, повідомляє агентство iDNES.

Місцеві ЗМІ повідомили, що повінь призвела до загибелі щонайменше 23 осіб. Прем'єр-міністр Валлонії (однієї з трьох земель Бельгії) Еліо Ді Рупо попередив, що кількість загиблих може зрости ще більше. Для визволення людей із водяної пастки застосовують військові вертольоти, якими евакуюють людей із дахів затоплених будинків. Вода почала уже сходити, але до постраждалих районів не вдається дістатися навіть за допомогою позашляховиків.

У регіоні понад 41 тисяча людей залишилася без електрики, оскільки під водою перебувають сотні трансформаторних станцій.

Для потерпілих розбили наметовий табір біля відомого курортного містечка Спа.

Нагадаємо, від 14 липня у багатьох районах Західної Німеччини випала рекордна кількість опадів і річки вийшли з берегів. Майже 150 тисяч домівок залишилося без електрики. Транспортне сполучення в країні порушено.

Читайте також

1