Повісили мертвим: ексзаступник генпрокурора розповів шокуючі деталі смерті композитора Івасюка

Слідство поновили через багато років
Повісили мертвим: ексзаступник генпрокурора розповів шокуючі деталі смерті композитора Івасюка
Володимир Івасюк Фото: wikipedia.org
24 Вересня 2021, 15:34
читать на русском

Українського композитора та виконавця Володимира Івасюка повісили вже мертвим, а докази сфальсифікували доволі паскудно.

Про це заявив колишній заступник генпрокурора Микола Голомша в етері ток-шоу "Право на владу", пише "ДС".

За його словами, навколо справи про смерть легендарного композитора існує багато маніпуляцій. Своєю чергою слідство, яке поновили через багато років, встановило шокуючі факти. Композитора насправді повісили вже мертвим.

Навіть фальсифікація доказів лікування була доволі паскудною. Симптоматика була одна – ліки інші, – сказав Голомша.

Довідка. Композитор Володимир Івасюк зник 24 квітня 1979 року, тоді йому було 30 років. Того дня йому зателефонували і він пішов з дому. Повішеним його знайшли 18 травня 1979 року у військовій зоні Брюховецького лісу неподалік від Львова.

За версією слідства Івасюк скоїв самогубство, оскільки мав психічний розлад. Справу закрили за два місяці, 18 липня 1979 року, за відсутністю складу злочину. Слідчі відстоювали формулу "божевільний-самогубець".

Під час одного журналістського дослідження колишній політв'язень, якому довелося бачити чимало повішених, зазначив, що всі вони висіли з висунутим язиком. В Івасюка язик висунутим не був, не було виділень. Ці ознаки судмедексперти лишили поза увагою.

За однією з неофіційних версій, це було вбивство, в якому брали участь співробітники КДБ.

У червні 2019 року директор Київського національного державного інституту судових експертиз Олександр Рувін заявляв, що експертиза відкинула можливість того, що Івасюк міг вчинити самогубство.

За своє життя композитор написав 107 пісень, 53 інструментальних твори, зокрема пісні "Червона рута" і "Водограй", які стали класикою української музики.

Читайте також

1