Правила призначення субсидій змінили в Україні

Субсидії автоматично перепризначатимуть близько двом млн осіб
Важливо
Правила призначення субсидій змінили в Україні
Пенсіонери Фото: УНІАН
28 Червня 2022, 13:39
читать на русском

Кабінет Міністрів затвердив зміни до Порядку призначення субсидій.

Нововведення здебільшого стосуються тих випадків, коли рішення про призначення (відновлення) житлової субсидії приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства, повідомляє "Апостроф".

Зокрема, йдеться про тих людей, які внаслідок збройної агресії росії  залишилися без централізованого теплопостачання або без природного газу та обігріватимуться електроприладами.

Перед цим посадова особа виконавчого органу влади має скласти спеціальний акт та передати територіальному управлінню соцзахисту населення.

Акт містить:

  • відомості про особу, яка звернулася за житловою субсидією (прізвище, ім'я та по батькові; адреса, за якою особа зареєстрована або фактично проживає);
  • відомості про осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні та які фактично проживають (прізвище, ім'я, по батькові; родинний зв'язок із заявником);
  • факт відключення домогосподарства від централізованого опалення та використання для обігріву побутових електроприладів;
  • факт передачі в оренду житлового приміщення, на яке оформлено спадок (у будь-кого зі складу домогосподарства);
  • наявність у житловому приміщенні різних особових рахунків або наявність за однією адресою кількох житлових приміщень із розділеними особовими рахунками;
  • відомості про майновий стан, додаткові джерела існування членів домогосподарства, не зазначені в декларації про доходи та витрати.

Очільниця міністерства соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що під час війни з російськими окупантами українці продовжать отримувати субсидії на оплату комунальних послуг.

Тим, хто отримував допомогу в минулому опалювальному сезоні, її перепризначатимуть автоматично, решті потрібно подати заявку.

За її словами, тим, хто отримував субсидію в опалювальному сезоні, на неопалюваний сезон її призначать автоматично та без звернення до органів соціального захисту. Загалом субсидії автоматично перепризначатимуть близько 2 млн осіб.

Тим, хто раніше не отримував субсидію, але тепер потребує допомоги на оплату комуналки, потрібно подати заяву на її призначення.

Як це зробити:

  • звернутися до територіального органу соціального захисту населення (до ЦНАП, сільської, селищної чи міської ради) та особисто подати заяву;
  • надіслати заяву поштою до органів соціального захисту;
  • заповнити заяву онлайн через "Дію".

Нагадаємо, в Україні подовжили виплату пільг на комунальні послуги до закінчення воєнного стану.