Представництва Кримської платформи запрацюють ще в кількох країнах - Зеленський

Президент ініціює низку заходів задля деокупації Криму
Представництва Кримської платформи запрацюють ще в кількох країнах - Зеленський
Зеленський Фото: https://www.president.gov.ua/
23 Серпня 2021, 12:43
читать на русском

Офіси Кримської платформи, які працюватимуть задля деокупації Автономної Республіки Крим, діятимуть не лише в Україні, а й у низці інших країн.

Про це президент Володимир Зеленський повідомив у інтерв’ю телеканалу "Інтер", передає його пресслужба.

Кримська платформа існуватиме не тільки в Києві. У Києві буде центральний офіс, а в багатьох країнах, де є підписанти, – там будуть відкриватися ті чи інші напрями, пов’язані з деокупацією Криму, – сказав він.

Зеленський також нагадав, що ідея створення такого майданчика виникла у нього після зустрічі в Нормандському форматі, на якій було запропоновано не порушувати тему півострова.

Коли я підіймав тему Криму, мені сказали: це питання не підіймається. Я запитав: а де це питання підіймається? І ООН, і Євросоюз завжди підтримують Україну – це правда, а де предметно обговорюється питання мілітаризації, деокупації Криму, всі проблемні гуманітарні, соціальні питання тощо? Чи є такий майданчик? Такого майданчика немає, – зауважив він.

Тому у глави держави з’явилася ідея створення об’єднаного офісу, який тепер існуватиме під назвою "Кримська платформа", з фахівцями, котрі щодня працюватимуть не лише у столиці.

За словами Зеленського, декларацію за результатами установчого саміту мають підписати 45 країн, однак, зауважив він, документ є відкритим, тому інші держави теж матимуть змогу приєднатися до цієї декларації.

Впевнений на сто відсотків, будуть приєднуватися, – сказав він і додав, що є країни, які не можуть підтримати цю платформу з різних причин, політичних чи економічних, зокрема й через тиск Росії.

Нагадаємо, що саміт Кримської платформи проходить 23 серпня в Києві в конференц-центрі "Парковий". Буде офіційна частина, де виступить президент України, голова Верховної Ради, прем'єр-міністр, глави іноземних делегацій, лідер кримськотатарського народу, представник експертної мережі Кримської платформи.

У другій частині саміту буде чотири тематичні панелі щодо анексії Криму, мілітаризації Азово-Чорноморського регіону, реінтеграція Криму через права людини та про відновлення прав кримськотатарського народу.

Мета Кримської платформи - повернути питання окупованого півострова в міжнародний порядок денний і посилити політичний та списку санкцій тиск на Росію.

Читайте також

1