Предстоятелів Помісних церков просять позбавити престолу московського патріарха Кіріла

В ПЦУ назвали Гундяєва "духовним злочинцем"
Предстоятелів Помісних церков просять позбавити престолу московського патріарха Кіріла
Предстоятель УПЦ МП Онуфрій, патріарх РПЦ Кирило та Вадим Новинський. Москва, червень 2019 року (Facebook/Вадим Новинский)
26 Травня 2022, 22:12
читать на русском

Архієрейський Собор Православної церкви України звернувся до Вселенського патріарха та предстоятелів Помісних церков з проханням осудити злочини московського патріарха Кіріла (владімір гундяєв у миру).

Про це повідомив митрополит Епіфаній у Твіттері.

Архієрейський Собор ПЦУ звернувся до Вселенського Патріарха та Предстоятелів Помісних Церков з проханням осудити духовні злочини Кирила Гундяєва і позбавити його престолу через поширення єретичного етнофілетичного вчення про "русскій мір" та поширення схизм серед православних, - зазначив він.

Епіфаній зазначив, що Гундяєв, як співтворець і пропагандист ідеології "русского міра", має підлягати осудженню, якшо не зречеться цієї єресі та не виявить плодів покаяння".

Епіфаній Фото: @Epifaniy у Твіттері

Довідково: патріарх Кіріл (в миру Владімір Міхаіловіч Гундяєв) є єпископом російської православної церкви, патріарх московський, предстоятель російської православної церкви.

Відомий своїми пропутінськими заявами, зокрема, коли російська армія захоплювала Донбас у 2014 році, Кіріл заявив, що Росія не становить військової небезпеки. За його словами, антитерористична операція на Сході України була війною української влади "заради викорінення православ'я".

24 лютого 2022 року Кіріл звернувся до вірян із закликом "возносити сугубу, гарячу молитву про найскоріше відновлення миру".

У промові в москві 6 березня російський священник заявив, що "Україна вісім років намагається знищити Донбас та провести там гей-паради". Також патріарх став виправдовувати російську війну в Україні, яку розпочав кремлівський режим. Він заявляв, що "росія – миролюбна країна", а служба в армії рф – це "подвиг".

У травні московський патріарх спонукав солдатів воювати, заявивши, що "священні рубежі" росії мають залишитися неприступними.

Ми ні з ким не хочемо воювати, росія ніколи ні на кого не нападала. Це дивно, коли велика і могутня країна ні на кого не нападала, вона лише захищала свої межі, - казав він.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстровано два проєкти законів №7204 та №7213, які стосуються Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Попри різних авторів, суть їхня схожа – ліквідація російської церкви. Наразі вони перебувають на розгляді.

Читайте також