Прем'єр Хорватії вибачився перед Україною за заяву президента Мілановича

Лідер Хорватії вважає, що Україні не місце в НАТО
Важливо
Прем'єр Хорватії вибачився перед Україною за заяву президента Мілановича
Андрій Пленкович Фото: https://twitter.com/VladaRH
26 Січня 2022, 12:52
читать на русском

Прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович вибачився перед громадянами України за скандальні висловлювання президента Зорана Мілановича.

"Вибачення" Пленковича опублікувала пресслужба уряду країни у Твіттері.

З огляду на те, що Україна наших солдатів не має, а контингент, який знаходиться в Польщі, вже повернувся, я не знаю, яких саме військових має намір вивести президент. Його заява про корупцію в Україні — це не наша позиція, і я від імені уряду перепрошую перед українцями за такі нісенітниці, — йдеться у повідомленні.

Також у коментарі виданню Dnevnik.hr хорватський прем'єр відповів на слова Мілановича щодо відкликання з НАТО солдат Хорватії.

Я думав, що це говорить російський чиновник. Я не знаю, кого він має на увазі, солдатів там немає. Я не помітив, щоб вони були, — сказав він.

Раніше президент Хорватії заявив, що Україні не місце в НАТО і що у разі ескалації Хорватія не сваритиметься з РФ. Також він сказав, що країна відкличе своїх військовослужбовців із сил НАТО у регіоні у разі конфлікту між Москвою та Києвом.

У МЗС України після цих заяв вимагали пояснень від Хорватії.

Зокрема, до Міністерства закордонних справ було запрошено пані посла Хорватії в Україні Аніцу Джамич, якій було доведено позицію про категоричну неприйнятність сьогоднішніх заяв президента Хорватії Зорана Мілановича на адресу України.

МЗС України вимагало "публічного спростування цих образливих заяв президента Хорватії та їхнього неповторення в майбутньому".

Нагадаємо, днями командувач ВМС Німеччини Кай-Ахім Шенбах заявив, що Україна назавжди втратила Крим. Він також назвав Росію "важливою країною", з якою Німеччині потрібно підтримувати діалог. Після цієї заяви українське МЗС вимагало від німецької сторони спростування цих заяв. А Міноборони Німеччини одразу викликало Шенбаха для пояснень.

Читайте також

1