Прем'єр Канади може відвідати Україну у 2022 році

Трюдо до України запросив президент Зеленський
Головне
Прем'єр Канади може відвідати Україну у 2022 році
Зустріч Джастіна Трюдо і Володимира Зеленського (фото: Офіс президента України)
12 Січня 2022, 10:13
читать на русском

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо та запросив його відвідати Україну.

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

Зазначається, що під час телефонного спілкування президент запросив Джастіна Трюдо відвідати Україну у 2022 році.

Також Зеленський запропонував Трюдо оновити Спільну декларацію про особливе партнерство між Україною та Канадою.

З огляду на безпрецедентний характер наших двосторонніх відносин, а також нові зовнішні виклики та пріоритети пропоную доручити нашим міністрам закордонних справ оновити Спільну декларацію, – сказав він.

Під час розмови президент розповів очільнику канадського уряду про ситуацію на Сході України та на кордоні, а також повідомив про "кроки, які здійснюються з метою досягнення миру в межах наявних переговорних форматів".

Також Зеленський та Трюдо обмінялися думками щодо позицій у контексті планованих міжнародних заходів і переговорних форматів.

Позиція західних країн у діалозі з РФ має залишатися твердою й рішучою. Необхідно бути готовим до невідкладного запровадження превентивного пакету санкцій проти РФ з метою протидії агресивним намірам Кремля, – заявив президент.

Під час розмови він наголосив на незмінності євроатлантичного курсу нашої держави та висловив переконання, що Канада продовжуватиме надавати всіляку підтримку Україні на шляху набуття членства в Альянсі.

Ніхто, крім України та НАТО, не повинен мати вплив на процес нашої інтеграції з Альянсом, – зазначив Зеленський.

Зазначається, що президент України та прем’єр-міністр Канади погодилися з необхідністю докладати спільних зусиль, щоб домогтися належної компенсації для родин жертв катастрофи літака рейсу МАУ PS752, який два роки тому був збитий над Тегераном.

Нагадаємо влітку минулого року президент України Володимир Зеленський вже запрошував прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо відвідати Україну для участі в інавгураційному саміті Кримської платформи в Києві та заходах з нагоди 30-ї річниці незалежності України. Однак Трюдо так і не відгукнувся на запрошення.

Читайте також