Пресконференція дружин захисників "Азовсталі": трансляція онлайн

Жінки вимагають врятувати їхніх чоловіків у Маріуполі
Пресконференція дружин захисників "Азовсталі": трансляція онлайн
Окупанти знищують Азовсталь Фото: https://t.me/mariupolrada
15 Травня 2022, 15:37
читать на русском

Сьогодні, 15 травня, дружини українських захисників "Азовсталі" проводять пресконференцію онлайн та розповідають про ситуацію в Маріуполі.

Ганна Науменко, Катерина Прокопенко, Юлія Федосюк, Ольга Андріанова вимагають врятувати своїх чоловіків, яких оточили окупанти.

Трансляцію наживо проводиться в Youtube.

Дружини захисників "Азовсталі" розповідають про ситуацію на заводі. Зокрема, військові можуть виходити на зв'язок зі своїми різними приблизно раз на добу. На заводі не вистачає запасів продуктів харчування та води. Захисники п'ють склянку технічної води на добу.

Дружина бійця полку "Азов" Юлія Федосюк заявила, що в чоловіків настрої досить песимістичні, вони готуються до останнього бою через неефективність перемовин.

Вони майже не виходять на поверхню, лише щоб знайти їжу та воду. Настрої песимістичні, бо надії на порятунок майже немає. Готуються до останнього бою, бо не вірять у дипломатію, - сказала вона.

Проте самі жінки вірять українській владі та міжнародній спільності, які допомагають врятувати військових у Маріуполі.

Дружини також розповіли, що під час евакуації цивільного населення із заводу росіяни не пустили на "Азовсталь" представників влади, ООН, Червоний Хрест. Тому всією евакуацією займалися українські бійці. Зокрема, командир "Азову" Денис Прокопенко особисто керував виведенням цивільних.

Жінки розповіли, що військові не здаватимуться в полон через те, що росіяни їх закатують і вб'ють.

З 2014 року лише один "азовець" повернувся із полону російського, з вибитими зубами, пошкодженими внутрішніми органами, в жахливому стану. Всі інші були теж закатовані та вбиті, тому полон — це не варіант. Відношення росіян до "азовців" дуже специфічне, набагато гірше ніж до інших підрозділів. І у зв’язку із пропагандою, і у зв’язку з тим що це дуже професійний, боєздатний підрозділ, який не йде на перемовини чи домовленості. Тому вони — головний ворог, глобальна ціль для рф, - сказала дружина Юлія Федосюк.

За словами дружин військовим, нині на "Азовсталі" близько 700 поранених, проте деякі вмирають, інші додаються через обстріли та бомбардування. У госпіталі немає належних умов для поранених, адже там суцільна антисанітарія, військовим не вистачає ліків та їжі.

Коли ми кажемо критично, то це дійсно критично. Антибіотики є в дуже обмеженій кількості особливо для важких операцій. Люди з ампутаціями зараз лежать без знеболювальних, без антибіотиків. Люди з дуже важкими пораненнями просто терплять біль. Тобто ситуація — все палає, все горить, - пояснила жінка Ганна Науменко.

Також Юлія Федосюк додала, що потрібно евакуйовувати не лише поранених, але й усіх.

Звісно в першу чергу треба вивозити важкопоранених, які можуть загинути на наступну добу. Але ми наполягаємо на евакуації абсолютно всіх. Тому що насправді це абсурд. Сьогодні ми вивозимо всіх поранених, а завтра в нас ще 200 поранених, бо постійно відбуваються бомбардування. Потрібно говорити про евакуацію для всього гарнізону. Лише так ми зможемо врятувати людей, - пояснила вона.

Нагадаємо, в суботу, 14 травня, в Маріуполі окупанти скинули на завод "Азовсталь" заборонені запалювальні або фосфорні бомби.

Читайте також

1