Порятунок "азовців" у Маріуполі: Порошенко, Кучма та Ющенко виступили із заявою

Президенти незалежної України просять міжнародну спільноту сприяти порятунку захисників
Головне
Порятунок "азовців" у Маріуполі: Порошенко, Кучма та Ющенко виступили із заявою
Азовсталь Фото: ТАСС
13 Травня 2022, 13:30
читать на русском

Президенти незалежної України Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко виступили зі спільною заявою щодо порятунку бійців полку "Азов", які знаходяться в оточенні на заводі "Азовсталь" у Маріуполі.

Про це повідомив п'ятий президент, народний депутат Петро Порошенко у Фейсбуці.

Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко підписали звернення до міжнародної спільноти

Ми, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко, — другий, третій і п'ятий президенти України, — звертаємось до керівників країн світу. До держав-членів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та Канади, Китаю, Туреччини та інших, а також до ООН. Просимо усіма наявними дипломатичними ресурсами допомогти українській владі врятувати життя цивільних і військових українців, яких на території заводу "Азовсталь" росія за наказом путіна намагається знищити варварськими методами, - йдеться у заяві.

У документі зазначається, що "на очах усього світу відбувається спроба кривавої помсти та розправи росіян над тими, хто, хоча й перебуває в оточенні, але переміг їх силою духу і силою волі".

Президенти незалежної України закликали світове співтовариство долучитися до того, щоби врятувати життя героїчних українців:

На вас з надією дивляться десятки мільйонів українців, вашому вдалому посередництву із вдячністю аплодуватимуть усі народи цивілізованого світу.

Від себе Порошенко додав, що якщо переговорна група вважатиме за потрібне, він готовий долучитися до процесу переговорів щодо екстракції захисників "Азовсталі", поруч з міжнародними та українськими представниками влади, та "особисто взяти участь у реалізації цієї процедури".

Нагадаємо, 1 травня, президент України Володимир Зеленський повідомив, що розпочалася евакуація цивільних з "Азовсталі" у Маріуполі. Однак офіційно українською владою не було оголошено, чи вирішується питання евакуації поранених захисників Маріуполя з полку "Азов", які перебувають у підвалах заводу.

У полку "Азов" розповіли, що поранені солдати у підвалах "Азовсталі" помирають у страшних муках через нестачу медикаментів.

Президент Володимир Зеленський заявив про завершення евакуації цивільних з заводу "Азовсталь" у Маріуполі (Донецька область) та початок другого етапу евакуації - поранених і медиків.

Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук заявила, що розпочався новий раунд перемовин навколо дорожньої мапи спецоперації з евакуації військових із "Азовсталі" у Маріуполі. За її словами, евакуація з "Азовсталі" почнеться з порятунку важкопоранених.

Читайте також

1