Зеленський: влада готує евакуацію військових з Маріуполя

Цивільних з "Азовсталі" вже врятували
Головне
Зеленський: влада готує евакуацію військових з Маріуполя
“Азовсталь” у Маріуполі до російських бомбардувань
8 Травня 2022, 11:11
читать на русском

Президент Володимир Зеленський заявив про завершення евакуації цивільних з заводу "Азовсталь" у Маріуполі (Донецька область) та початок другого етапу евакуації - поранених і медиків.

Про це він заявив під час звернення до українців увечері 7 травня:

Дякую командам Міжнародного комітету Червоного Хреста й Організації Об'єднаних Націй, які допомогли нам провести перший етап евакуаційної місії з "Азовсталі". Вдалося врятувати понад 300 людей – жінок, дітей. Фактично ми вивели цивільних із "Азовсталі". І готуємо зараз другий етап евакуаційної місії – поранених і медиків. Звичайно, якщо всі виконають домовленості. Звичайно, якщо не буде брехні, - сказав він.

Зеленський додав, що влада працює й над тим, щоб вивезти з "Азовсталі" наших військових.

Усіх героїв, які захищають Маріуполь. Це надзвичайно складно. Але важливо. Впевнений, усі розуміють головну причину цієї складності, а також де ця причина перебуває. Але ми не втрачаємо надії. Ми не зупиняємося. Щоденно шукаємо такий дипломатичний варіант, який може спрацювати, - зазначив президент.

Він повідомив також, що на 8 травня готується створення гуманітарних коридорів для всіх мешканців Маріуполя та навколишніх населених пунктів.

Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук також заявила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з території "Азовсталі" в Маріуполі евакуювали:

Наказ президента виконано: всіх жінок, дітей та людей похилого віку з "Азовсталі" евакуйовано. Цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено.

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко раніше заявив, що під час евакуації цивільних загинуло троє "азовців".

Політики та світові лідери дякують один одному за успішно проведену евакуацію цивільних. Люди доброї волі в прямому і переносному сенсі аплодують їм за результат безсонних ночей та сотень годин переговорів. Але, панове, чомусь ніхто не аплодує тим, хто поклав своє життя за життя цивільних. В прямому, і геть не переносному сенсі. За час евакуації загинуло троє "азовців". Один в підбитій машині. Ще двоє від ударів російських БПЛА. Шестеро поранених.

Нагадаємо, 1 травня, президент України Володимир Зеленський повідомив, що розпочалася евакуація цивільних з "Азовсталі" у Маріуполі. Однак офіційно українською владою не було оголошено, чи вирішується питання евакуації поранених захисників Маріуполя з полку "Азов", які перебувають у підвалах заводу.

У полку "Азов" розповіли, що поранені солдати у підвалах "Азовсталі" помирають у страшних муках через нестачу медикаментів.

Читайте також

1