"Почнемо з важкопоранених": Верещук про евакуацію військових із "Азовсталі"

На заводі перебувають бійці полку "Азов", солдати та офіцери ЗСУ, Нацполіція, прикордонники
Важливо
"Почнемо з важкопоранених": Верещук про евакуацію військових із "Азовсталі"
Азовсталь у Маріуполь / Фото з Telegram
13 Травня 2022, 10:43
читать на русском

Віцепрем'єр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук заявила, що розпочався новий раунд перемовин навколо дорожньої мапи спецоперації з евакуації військових із "Азовсталі" у Маріуполі.

Про це вона повідомила під час телемарафону.

Ми почали новий раунд перемовин навколо дорожньої мапи спецоперації. Починаємо з важкопоранених. Є Червоний Хрест, вони сьогодні (ред. 12 травня) зустрічаються із росіянами. Провели з ними (ред. - МКЧХ), а також із ООН, перемовини і дали їм мандат. Ми хочемо, щоб був підписаний документ: як саме відбуватиметься евакуація з "Азовсталі", готуємося до підписання, - сказала Ірина Верещук.

Евакуація з "Азовсталі" почнеться з порятунку важкопоранених.

Вона зазначила, що на заводі "Азовсталь" нині перебувають бійці батальйону "Азов", солдати та офіцери ЗСУ, Нацполіція, прикордонники.

Верещук додала, що Туреччина виступить посередником у поточному раунді перемовин.

Своєю чергою один з лідерів кримськотатарського національного руху Мустафа Джемілєв розповів, що речник президента Туреччини Ібрагім Калин у розмові з міністром оборони рф сергієм шойгу запропонував евакуювати українських бійців на територію Туреччини, проте росія не погодилася.

Шойгу сказав, що вони згодні випустити цивільне населення, а щодо військовослужбовців, то бійці повинні здатися, їм гарантують нормальне поводження, і нехай Зеленський дасть команду, щоб вони здалися, - пояснив Мустафа Джемілєв.

Нагадаємо, 1 травня, президент України Володимир Зеленський повідомив, що розпочалася евакуація цивільних з "Азовсталі" у Маріуполі. Однак офіційно українською владою не було оголошено, чи вирішується питання евакуації поранених захисників Маріуполя з полку "Азов", які перебувають у підвалах заводу.

У полку "Азов" розповіли, що поранені солдати у підвалах "Азовсталі" помирають у страшних муках через нестачу медикаментів.

Читайте також

Читайте також