Президент Киргизстану готовий піти у відставку

Політична ситуація в країні досягла критичної точки
Президент Киргизстану готовий піти у відставку
Сооронбай Жеенбеков (фото: КазТАГ)
9 Жовтня 2020, 08:34
читать на русском
Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков на тлі масових протестів заявив, що готовий піти зі свого поста.

Про це він повідомив у своїй офіційній заяві.

Жеенбеков підкреслив, політична ситуація в країні досягла критичної точки, і він покине свій пост "після того, як будуть затверджені легітимні керівники органів виконавчої влади та країна стане на шлях законності".

Читайте також

Для врегулювання ситуації, Жеенбеков пропонує анулювати результати виборів в Жогорку Кенеш і призначити нові парламентські вибори; а також відправити у відставку прем'єр-міністра і членів уряду, які працювали до кризи, "що створить законні підстави для нових призначень".

Я маю намір легітимізувати кадрові зміни, що відбуваються. Для мене ніяка посада не стоїть вище цілісності держави, єдності народу і спокою суспільства, — зазначив Жеенбеков.

Нагадаємо, що 5 жовтня, у столиці Киргизстану Бішкеку почалися багатотисячні акції протесту після парламентських виборів. Президент  Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що політичні сили спробували незаконно захопити державну владу.

Водночас Центральна виборча комісія Киргизстану не визнала підсумки парламентських виборів у країні.

6 жовтня, подав у відставку спікер Жогорку Кенеша (парламента Киргизстану) Дастан Джумабеков. Пізніше звільнився прем'єр-міністр Киргизстану Кубатбек Боронов. Коаліція парламентської більшості вирішила обрати прем'єр-міністром Садира Жапарова, який повинен представити парламенту програму, структуру і склад уряду.