Президент Киргизстану оголосив у надзвичайний стан у столиці, в місто вводять війська

Режим НС вводиться "у зв'язку зі сформованою ситуацією, пов'язаною з насильством і загрозою життю і здоров'ю людей, що виникла в результаті масових заворушень"
Президент Киргизстану оголосив у надзвичайний стан у столиці, в місто вводять війська
Протести в Бішкеку Фото з відкритих джерел

Президент Киргизької Республіки Сооронбай Жеенбеков своїм указом ввів на території столиці країни Бішкеку режим надзвичайного стану. У місто водять війська.

Про це повідомляє пресслужба президента Киргизії.

Вести надзвичайний стан на території міста Бішкек Киргизької Республіки на період з 20.00 годин 9 жовтня 2020 року до 08.00 годин 21 жовтня 2020 року, - йдеться в указі.

Як наголошується в документі, режим НС вводиться "у зв'язку зі сформованою ситуацією, пов'язаною з насильством і загрозою життю і здоров'ю людей, що виникла в результаті масових заворушень".

Генеральному штабу Збройних сил Киргизької Республіки доручено ввести на територію міста Бішкек військові формування з військовою технікою для організації блок-постів, припинення збройних зіткнень, забезпечення охорони правопорядку та захисту мирного населення.

Читайте також

Президент Киргизії також призначив заступника міністра внутрішніх справ республіки Алмазбека Орозаліева комендантом міста Бішкек Киргизької Республіки на період введення надзвичайного положення.

Указом також визначено обмеження прав і свобод громадян на території міста Бішкек. Зокрема, прийнято рішення забороняти окремим громадянам залишати місце проживання, ввести контроль за засобами масової інформації, ввести особливі правила користування зв'язком, обмежити рух транспортних засобів.

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков на тлі масових протестів заявив, що готовий піти зі свого поста.

Жеенбеков також підписав указ про відставку уряду і прем'єр-міністра Кубатбека Боронова.

Нагадаємо, що 5 жовтня, у столиці Киргизстану Бішкеку почалися багатотисячні акції протесту після парламентських виборів. Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що політичні сили спробували незаконно захопити державну владу.

Водночас Центральна виборча комісія Киргизстану не визнала підсумки парламентських виборів у країні.

6 жовтня, подав у відставку спікер Жогорку Кенеша (парламента Киргизстану) Дастан Джумабеков. Пізніше звільнився прем'єр-міністр Киргизстану Кубатбек Боронов. Коаліція парламентської більшості вирішила обрати прем'єр-міністром Садира Жапарова, який повинен представити парламенту програму, структуру і склад уряду.

1