Президентський рейтинг в Україні: хто очолив список

Більшість українців бачить президентом Володимира Зеленського
Головне
Президентський рейтинг в Україні: хто очолив список
Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua
29 Грудня 2021, 17:02
читать на русском

Якби вибори президента України відбулися найближчим часом, то їх виграв би чинний глава держави Володимир Зеленський.

Проте, якби відбувся другий тур виборів, і в ньому брали участь Зеленський та Разумков, то ексголова ВР переміг би чинного президента.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

17,5% усіх опитаних, або 24% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, готові підтримати Зеленського на виборах президента.

За лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка мають намір проголосувати відповідно 11% і 16% опитаних, за лідерку "Батьківщини" Юлію Тимошенко ˗8% і 10%.

Також опитування показало, що за представника ОПЗЖ Юрія Бойка готові голосувати 7,5% і 9% громадян, за Дмитра Разумкова ˗ відповідно 7% і 9%.

У порівнянні з листопадом 2021 року на статистично значущому рівні зросла електоральна підтримка Разумкова (з 5,5% до 7% серед усіх опитаних) та Мураєва (з 4% до 5%), рівень електоральної підтримки інших кандидатів у першому турі на статистично значущому рівні не змінився, - кажуть соціологи.

У разі другого туру виборів, якщо Зеленський змагатиметься з Порошенком, то чинний президент отримав би 23% голосів усіх опитаних або 50% голосів тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, а  Порошенко ˗ відповідно 23% і 50%.

Проти листопада 2021 року підтримка цих двох кандидатів у разі їх протистояння у другому турі на статистично значущому рівні не змінилася, однак, у порівнянні з результатами аналогічного опитування, що проводилося у наприкінці липня-на початку серпня цього року, частка голосів, які респонденти готові віддати за Зеленського, знизилася з 28% до 23% серед усіх опитаних), а частка тих, хто готовий голосувати за Порошенка, зросла з 17% до 23%, - кажуть соціологи.

Якщо у другому турі виборів буде змагання між Зеленським та Бойком, то переміг би чинний президент.

У разі виходу до другого туру Зеленського та Разумкова, за Зеленського проголосували би 22% усіх опитаних або 44% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, за Разумкова ˗ відповідно 30% і 56%.

Якби до другого туру виборів пройшли Порошенко та Разумков, то ексспікер ВР отримав 33% голосів (або 61% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме), а Порошенко ˗ відповідно 19% і 39%.

Нагадаємо, дані опитування соціологічної групи "Рейтинг" у грудні показали, що якби президентські вибори відбулися найближчим часом, то Володимир Зеленський набрав би 24,2% голосів серед тих, хто має намір голосувати та визначився з вибором.

Читайте також

1