Соціологи дізнались, кого бачать президентом бідні та багаті українці

Результати голосування залежать від регіону, віку та навіть розміру гаманця
Важливо
Соціологи дізнались, кого бачать президентом бідні та багаті українці
Президент України Володимир Зеленський (фото: Парламент.UA)
14 Червня 2021, 17:39
читать на русском

Якби вибори президента України відбувались б зараз, то перемогу на них здобув би чинний президент Володимир Зеленський. За нього готові проголосувати у першому турі 20% усіх опитаних (31% серед тих, хто прийде на вибори та визначився з голосом).

Про це свідчать результати опитування, яке провели Центр Разумкова та Фонд Демініціативи ім. Ілька Кучеріва.

Друге місце утримує п’ятий президент Петро Порошенко, за якого готові проголосувати 12% усіх опитаних (18,6% тих, хто визначився і прийде на виборчі дільниці).

Юрій Бойко посідає третє місце з 8,8% голосів виборців (12,7% тих, хто визначився і прийде голосувати). Далі йде Юлія Тимошенко - 8,4% усього населення (11,7% тих, хто визначився і прийде на виборчі дільниці).

На п'ятому місці – Ігор Смешко, який отримав 4,2% всіх виборців, або 5,7% тих, хто визначився і прийде на дільниці. Інші наявні кандидати не мають такої значної підтримки.

Результати голосування залежать від регіону, віку та навіть достатку.

Зазначається, що Зеленський може похвалитися рівномірною підтримкою у всіх регіонах (лише на сході його рейтинг трохи просідає). Так, 20% мешканців Західної України готові проголосувати за Порошенка, а 4% - з Півдня.

Бойко має 18% підтримки зі східних областей, але 2% у західному регіоні. Водночас Тимошенко має 13% підтримки у центральній Україні та 3% у південній частині.

Фото: dif.org.ua

Заможні респонденти частіше готові голосувати за Зеленського і Порошенка. Менш заможні, своєю чергою, за  Тимошенко та Бойка.

Водночас молодші респонденти частіше голосують за Зеленського, за Бойка та Тимошенко - старші. Тоді як у Порошенка більш збалансований електорат.

Фото: dif.org.ua

В умовному другому турі виборів, чинний Президент Зеленський переміг би Петра Порошенка чи Юрія Бойка. У парі Зеленський/Порошенко розподіл голосів становив би 60/40%. У парі Зеленський/Бойко, така перевага була би ще відчутніша і становила б 74/26%, - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у травні рейтинг Зеленського становив 27,3% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором. Проте понад 50% респондентів не підтримують ідею балотування Володимира Зеленського на другий президентський термін.

Читайте також

1