Продовольча криза була свідомою метою Москви: Шмигаль про заблокування українських портів

Щоб запобігти кризі, потрібні рішучі спільні дії ООН та міжнародних партнерів України
Головне
Продовольча криза була свідомою метою Москви: Шмигаль про заблокування українських портів
Денис Шмигаль / Фото: t.me/Denys_Smyhal
2 Червня 2022, 18:58
читать на русском

Якщо не буде знайдено рішення для глобального виклику — як розблокувати заблоковані росією українські морські порти — багато країн світу спіткає продовольча криза.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у розмові з Wall Street Journal.

Щоб запобігти кризі, потрібні рішучі спільні дії ООН та наших міжнародних партнерів. У протистоянні з агресором Україна потребує важкого озброєння. Наша мета — звільнити українські території та зупинити війну, - наголосив глава уряду.

За його словами, що продовольча криза була свідомою метою Москви.

Ми абсолютно чітко розуміємо, що вони роблять це навмисне, – сказав прем'єр.

Шмигаль сказав, що більшість портів у країнах Європейського Союзу поблизу України не мають можливості обробляти зернові перевезення такого розміру, як Україна.

Країни Балтії можуть перевозити набагато більші обсяги, але перевезення українського зерна туди через Польщу означало б, що вантажі доведеться перевозити кранами до різних потягів, оскільки українські залізниці радянських часів використовують ширшу колію. Складний процес потрібно буде повторити при в’їзді до Литви, іншої колишньої радянської держави, яка використовує широку колію.

Шмигаль додав, що ООН запропонувала посередницьку угоду щодо транспортування українського зерна в країни Балтії через Білорусь, сусідку, авторитарний лідер якої Олександр Лукашенко залишався вірним союзником Росії протягом усієї війни. Київ відмовився від пропозиції, сказав Шмигаль.

Нагадаємо, що голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що найбільш дієвий спосіб розблокувати українські порти - військові конвої країн-партнерів, які зможуть супроводжувати українські танкери із зерном.

Україна втратила 35% ВВП та понад 600 млрд доларів прямих збитків через вторгнення росії.

Читайте також

1