Професорка розповіла, як в Україні контролюють якість продуктів

Держспоживслужба не штрафує порушників
Ексклюзив
Професорка розповіла, як в Україні контролюють якість продуктів
Молоко, продукти, магазин Фото: Парламент.UA
11 Жовтня 2021, 16:32
читать на русском

В Україні лише один орган відповідає за контроль якості продукції – Держспоживслужба, але він неналежно контролює підприємства.

Про це розповіла професорка кафедри товарознавства, управління безпекою та якістю Київського національного торговельно-економічного університету Олена Сидоренко в інтерв'ю Парламент.UA.

Коли за порушення не накладаються штрафи, не закриваються підприємства, то у виробників виникає відчуття вседозволеності. На внутрішньому ринку ситуація не змінюється протягом багатьох років. Через це виробники відчувають вседозволеність, яка знову ж таки пов’язана з отриманням надприбутків, - сказала вона.

Професорка нагадала, що у 2018 році Верховна Рада України ухвалила Закон України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів". Закон набув чинності відразу після опублікування, але основна його частина почала діяти через пів року, на початку серпня 2019 року.

 Більш того, держава встановила перехідний період, який мав тривати 3 роки і дозволяв виробникам привести маркування товару до норм закону. Три роки минуло, а ми досі спостерігаємо порушення, причому цим грішать щонайменше 80% виробників, - додала вона.

Нагадаємо, що Сидоренко також розповіла, чи забезпечить Україна якісними продуктами населення.

1