Прокурор Харківщини Фільчаков розповів, скільки в регіоні зрадників серед міських голів

Частині з них вже оголошено підозри у державній зраді
Важливо
Прокурор Харківщини Фільчаков розповів, скільки в регіоні зрадників серед міських голів
Олександр Фільчаков / Фото: fakty.com.ua
15 Травня 2022, 07:20
читать на русском

Прокурор Харківської області Олександр Фільчаков розповів про зрадників серед голів населених пунктів, які співпрацюють з російськими окупантами.

Про це Олександр Фільчаков розповів в інтерв’ю Фактам ICTV.

За його словами, наразі найпопулярніша статті серед відкритих кримінальних проваджень - 111 (державна зрада). На сьогодні слідчі Служби безпеки під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури повідомили про підозру вісьмом посадовим особам органів місцевого самоврядування та депутатам місцевих рад.

Зокрема серед посадових осіб-зрадників - мер Куп'янська Геннадій Мацегора, голова Південноміської ради, Балаклійської та Старосалтівської територіальних громад.

Фільчаков розповів, що декілька днів тому особисто повідомив про підозру голові Старосалтівської територіальної громади Коновалову. Його затримали і зараз зрадник перебуває у слідчому ізоляторі.

Всі, кому підозра оголошується очно, стверджують, що дії були під тиском автоматів. Хоча в нас є свідчення мешканців цих населених пунктів, які говорять про те, що особи перейшли на бік ворога добровільно, - зазначив прокурор Харківщини.

Так, колаборанти надавали Збройним силам РФ списки працівників правоохоронних органів та учасників АТО: прізвища, де вони мешкають, де мешкають їхні сім’ї. Вони проводили роботу щодо організації діяльності тимчасово окупованих територій, надавали житло військовослужбовцям РФ, проводили разом з ними відповідні наради, роз’яснювальну роботу з мирним населенням з приводу окупаційних дій РФ.

При цьому Фільчаков додав, що куп'янському голові Геннадію Мацегорі оголосили підозру заочно, тому що він на той час перебував на окупованій території, де й перебуває до нині.

Ми, органи прокуратури, націлені на те, щоб ця особа і всі інші понесли відповідне до законів України покарання. Я особисто націлений на це і мої працівники. Але ви питаєте, чи може він після закінчення бойових дій покинути територію України – мабуть, може, будемо його шукати, оголошувати у розшук, - додав він.

Звільнений регіон Харківської області / Фото: khar.gp.gov.ua

За словами очільника Харківської обласної прокуратури, є інформація, що міський голова Балаклії Іван Столбовий наразі перебуває на території росії. Ця територія поки окупована, мобільного зв'язку немає. Водночас окупанти не поставили свого гауляйтера в Балаклії, Столбовий досі виконує обов'язки.

Також у Липцях одразу після окупації військові РФ ходили зі списками по будинках військовослужбовців ЗСУ, активістів, проводили обшуки, викрадали людей.

Відомо, що допомагав загарбникам депутат Липецької ради Кудіков. Він добровільно став головою адміністрації Липців, призначили його окупанти. Під час досудового розслідування було оголошено підозру за статтею 111 Державна зрада.

Звільнене місто Харківської області / Фото: khar.gp.gov.ua

Фільчаков розповів про ще одного "персонажа" серед окупантів з Віталя Ганчева, якого називають "головою тимчасової цивільної адміністрації звільнених територій Харківської області".

Ганчев – це колишній працівник поліції. Наприкінці 2013 року він обіймав посаду заступника начальника Дергачівського відділу поліції Харківської області. Ганчев на той час був притягнутий до кримінальної відповідальності за статтею 111 Державна зрада, але потім був обміняний на наших військових. І, як мені відомо, весь цей час перебував на території так званої ДНР, - пояснив прокурор.

Після 24 лютого, коли російські війська перейшли державний кордон України, Ганчева привезли в селище Козача Лопань. Це найближче селище до державного кордону з росією, там до нього майже кілометр чи два. Він весь час перебував там. Окупанти його призначили "головою адміністрації" Козача Лопань.

Зараз, за результатами досудового слідства, прокуратура встановила, що він є "головою адміністрації" всієї тимчасово окупованої території Харківської області.

Ми бачили відео на 9 травня, як він був разом з Мацегорою. Ганчев координує діяльність призначених "голів" "адміністрацій" окупованих територій. Вони підпорядковуються особисто йому. Ми також заочно повідомили йому про підозру у державній зраді, - сказав Фільчаков.

Голова Вовчанського райсуду Ірина Уханьова теж пішла на співпрацю з окупантами. Їй оголосили про підозру за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України – Готування до державної зради. Вона на початку збройного конфлікту проводила нараду в суді, переконувала суддів, що не потрібно чинити супротив, треба погоджуватися з рішеннями окупантів, анонсувала, що скоро суд запрацює і вони будуть частиною РФ.

Крім того, в Уханьової є спільник – кримінальний авторитет за прізвиськом "Чиж" (два брати "Чижи"), на прізвище Чигринов. Саме він пропускав збройні сили РФ до Вовчанська. Прокуратура вже оголосила йому підозру, але заочно.

Вони займались з військовими РФ мародерством в Старому Салтові. Там сосновий бір, Печенізьке водосховище, велика кількість дачних ділянок – вони їх під нуль обчистили: і техніку, і транспортні засоби, і столові прибори, унітази. Декілька тижнів вивозили військовими КамАЗами, - пояснив Фільчаков.

Водночас на території заводу у Вовчанську розташований штаб російських військових. Там бункер радянських часів, де тримають полонених українців. За словами очевидців, там перебуває дуже багато людей, кілька десятків.

Нагадаємо, що прокурор Харківської області Олександр Фільчаков розповів, скільки підозр оголошено військовослужбовцям РФ, які гатили по житлових кварталах регіону "Градами".

Читайте також

1