Проросійський пропагандист Шарій отримав ще одну підозру від СБУ

Шарій допомагав ФСБ Росії робити постановочні відео з допитів українських військовополонених
Головне
Проросійський пропагандист Шарій отримав ще одну підозру від СБУ
Проросійський пропагандист Анатолій Шарій (Фото: Фото: strana.ua)
7 Липня 2023, 09:40
читать на русском

Пропагандист Анатолій Шарій допомагав ФСБ Росії робити постановочні відео з допитів українських військовополонених, за що отримав нову підозру від СБУ.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Встановлено, що Шарій брав участь у підготовці і поширенні постановочних відеороликів, де росіяни допитують українських полонених.

Зокрема, пропагандист особисто підказував ФСБ як правильно знімати допити і які запитання ставити військовополоненим. А вже після зйомок монтував відео, вирізаючи із нього "невигідні" для Росії моменти.

Зазначається, що змонтовані сюжети росіяни потім використовували для штучної дискредитації військово-політичного керівництва України, у тому числі на міжнародній арені.

За даними слідства, Шарія залучив до негласної співпраці кадровий співробітник 5-ї служби ФСБ Максим Косенко.

Комунікувати з російськими спецслужбами блогеру допомагав спільник в Севастополі. Ним виявився колишній голова Головного управління Нацполіції у Вінницькій області Антон Шевцов, який на початку 2023 року вже отримав підозру у державній зраді.

Задокументовано, що саме від нього Шарій отримав відео з допитів двох полонених військових ЗСУ. Після монтажу файлів їх "погодили" з представником спецслужби Росії.

Потім Шарій доповнив деструктивний сюжет власними коментарями, виклав на своїх інтернет-платформах та відзвітував своїм кураторам, надіславши посилання на публікації.

Однак сам блогер у розмовах зі спільником визнає, що, попри монтаж, приховати поганий стан полонених не вдавалося. А родичі українських бійців, які відгукувалися на опубліковані у соцмережах відео, просили не знімати і не мучити їхніх рідних.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили Шарію про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб).

Обидва фігуранти переховуються від правосуддя. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, що 25 лютого Анатолія Шарія оголосили у всеукраїнський розшук, його розшукова картка з’явилася на сайті МВС. Він вказаний як особа, що переховується від органів досудового розслідування. Крім того, Печерський районний суд Києва видав ухвалу, якою дозволив затримати Шарія та доставити до слідчих органів.

Читайте також

1