Прості рецепти смакоти: дієтичні салати із броколі

Цей різновид капусти має у своєму складі чимало вітамінів і корисних елементів
Прості рецепти смакоти: дієтичні салати із броколі
8 Травня 2023, 22:21
читать на русском

Броколі почали культивувати ще у Стародавньому Римі, а от у Європі вона вперше з'явилася у Франції завдяки королеві Катерині Медичі. Французькі кулінари відразу оцінили смак і користь броколі — й капуста стала популярним гарніром, який подавали з м'ясом або рибою. На жаль, в інших країнах Європи та в Америці броколі здобула популярність лише у ХІХ столітті.

Їстівна частина броколі — нерозкриті суцвіття з темно-зеленим або фіолетовим відтінком.  Зокрема, цікаво, що за вмістом вітаміну С броколі нічим не поступається лимону. А ще вона багата на білок і мінеральні солі — їх удвічі більше, ніж у цвітній капусті.

Дієтичний салат із броколі

Броколі має дуже низьку калорійність: у 100 г капусти міститься всього 34 ккал. Популярною є дієта з броколі, адже невелика порція цієї капусти здатна втамувати голод та забезпечити відчуття ситості надовго. Завдяки цьому переїдання стає неможливим. Броколі позитивно впливає на обмін речовин, виводить з організму шлаки. Ось чому цей різновид капусти незамінний у боротьбі з зайвою вагою.

Інгредієнти

  • Броколі - 300 г
  • Яблуко червоне  - 1 шт.
  • Цибуля червона - 1 шт.
  • Часник -1 зубчик
  • Оливкова олія  - 1 ст. ложка
  • Гаряча вода  - 2 ст. ложки
  • Мед  - 1 ч. ложка
  • Сік половинки лимона
  • Мигдаль - жменька
  • Сіль і перець - до свого смаку

Броколі розділяємо на суцвіття, кидаємо в киплячу воду і варимо протягом 1 хвилини. Потім капусту потрібно вийняти та залити холодною водою. Через 5 хвилин проціджуємо через друшляк.

Поки броколі буде охолоджуватися, нарізаємо тоненькими часточками яблуко, а цибулю — півкільцями. Мигдаль подрібнюємо за допомогою ножа.

Тепер потрібно приготувати заправку для салату. Для цього в окрему посудину виливаємо оливкову олію, додаємо до неї лимонний сік, мед, чавлений часник і воду. Збиваємо до утворення пишної маси.

Усі інгредієнти кладемо в глибоку миску, додаємо спеції та перемішуємо. Заправляємо приготовленим соусом і знову перемішуємо. Дієтичний салат з броколі готовий. Смачно і корисно!

Салат із броколі та курки

Інгредієнти

  • Броколі - 300 г
  • Філе курки -  200 г
  • Сир твердий - 150 г
  • Сметана - 2 ст. ложки
  • Волоські горіхи - 50 г
  • Олія для смаження
  • Кріп
  • Сіль  до свого смаку

Куряче філе добре промиваємо під проточною водою та відварюємо у підсоленій воді протягом 10–12 хвилин. Коли м'ясо стане м'яким, виймаємо його і залишаємо остуджуватися.

Броколі розділяємо на суцвіття та обсмажуємо на невеликій кількості олії протягом 8–10 хвилин.

Куряче філе нарізаємо на невеликі шматочки, натираємо сир. Горіхи злегка подрібнюємо ножем.

Усе висипаємо в одну тарілку, заправляємо сметаною та подрібненим кропом, добре перемішуємо. Подаємо частування — салат з броколі та курки — до столу!

Салат з броколі та цвітної капусти

Інгредієнти

  • Броколі - 300 г
  • Цвітна капуста  - 300 г
  • Цибуля - 1 шт.
  • Паприка мелена -  2 ч. ложки
  • Соєвий соус - 20 г
  • Часник - 1 зубчик
  • Сіль і перець  -  до свого смаку
  • Зелень

Для цього салату капусту не потрібно попередньо обробляти — смажити чи варити. Так вона втрачає частину корисних речовин. Тому приготування салату з броколі та цвітної капусти займає мінімум часу.

Нарізаємо на невеликі шматочки броколі та цвітну капусту. Висипаємо у глибоку тарілку і додаємо нарізану півкільцями цибулю.

Щоб приготувати заправку для салату, змішуємо соєвий соус, паприку, часник, зелень та спеції. Додаємо до салату і ретельно перемішуємо. Салат з броколі та цвітної капусти готовий. Смакуйте з користю!

Читайте також

1