На Запоріжжі затримали депутата-комуніста, який наводив ракети на Україну

Броколі почали культивувати ще у Стародавньому Римі, а от у Європі вона вперше з'явилася у Франції завдяки королеві Катерині Медичі. Французькі кулінари відразу оцінили смак і користь броколі — й капуста стала популярним гарніром, який подавали з м'ясом або рибою. На жаль, в інших країнах Європи та в Америці броколі здобула популярність лише у ХІХ столітті.
Їстівна частина броколі — нерозкриті суцвіття з темно-зеленим або фіолетовим відтінком. Зокрема, цікаво, що за вмістом вітаміну С броколі нічим не поступається лимону. А ще вона багата на білок і мінеральні солі — їх удвічі більше, ніж у цвітній капусті.
Дієтичний салат із броколі
Броколі має дуже низьку калорійність: у 100 г капусти міститься всього 34 ккал. Популярною є дієта з броколі, адже невелика порція цієї капусти здатна втамувати голод та забезпечити відчуття ситості надовго. Завдяки цьому переїдання стає неможливим. Броколі позитивно впливає на обмін речовин, виводить з організму шлаки. Ось чому цей різновид капусти незамінний у боротьбі з зайвою вагою.
Інгредієнти
- Броколі - 300 г
- Яблуко червоне - 1 шт.
- Цибуля червона - 1 шт.
- Часник -1 зубчик
- Оливкова олія - 1 ст. ложка
- Гаряча вода - 2 ст. ложки
- Мед - 1 ч. ложка
- Сік половинки лимона
- Мигдаль - жменька
- Сіль і перець - до свого смаку
Броколі розділяємо на суцвіття, кидаємо в киплячу воду і варимо протягом 1 хвилини. Потім капусту потрібно вийняти та залити холодною водою. Через 5 хвилин проціджуємо через друшляк.
Поки броколі буде охолоджуватися, нарізаємо тоненькими часточками яблуко, а цибулю — півкільцями. Мигдаль подрібнюємо за допомогою ножа.
Тепер потрібно приготувати заправку для салату. Для цього в окрему посудину виливаємо оливкову олію, додаємо до неї лимонний сік, мед, чавлений часник і воду. Збиваємо до утворення пишної маси.
Усі інгредієнти кладемо в глибоку миску, додаємо спеції та перемішуємо. Заправляємо приготовленим соусом і знову перемішуємо. Дієтичний салат з броколі готовий. Смачно і корисно!
Салат із броколі та курки
Інгредієнти
- Броколі - 300 г
- Філе курки - 200 г
- Сир твердий - 150 г
- Сметана - 2 ст. ложки
- Волоські горіхи - 50 г
- Олія для смаження
- Кріп
- Сіль до свого смаку
Куряче філе добре промиваємо під проточною водою та відварюємо у підсоленій воді протягом 10–12 хвилин. Коли м'ясо стане м'яким, виймаємо його і залишаємо остуджуватися.
Броколі розділяємо на суцвіття та обсмажуємо на невеликій кількості олії протягом 8–10 хвилин.
Куряче філе нарізаємо на невеликі шматочки, натираємо сир. Горіхи злегка подрібнюємо ножем.
Усе висипаємо в одну тарілку, заправляємо сметаною та подрібненим кропом, добре перемішуємо. Подаємо частування — салат з броколі та курки — до столу!
Салат з броколі та цвітної капусти
Інгредієнти
- Броколі - 300 г
- Цвітна капуста - 300 г
- Цибуля - 1 шт.
- Паприка мелена - 2 ч. ложки
- Соєвий соус - 20 г
- Часник - 1 зубчик
- Сіль і перець - до свого смаку
- Зелень
Для цього салату капусту не потрібно попередньо обробляти — смажити чи варити. Так вона втрачає частину корисних речовин. Тому приготування салату з броколі та цвітної капусти займає мінімум часу.
Нарізаємо на невеликі шматочки броколі та цвітну капусту. Висипаємо у глибоку тарілку і додаємо нарізану півкільцями цибулю.
Щоб приготувати заправку для салату, змішуємо соєвий соус, паприку, часник, зелень та спеції. Додаємо до салату і ретельно перемішуємо. Салат з броколі та цвітної капусти готовий. Смакуйте з користю!
Читайте також